Kina gubi lidersku poziciju

Centar gravitacije globalne proizvodnje se udaljava od Kine.

Izvor: Investitor.me

Utorak, 06.12.2022.

09:52

Kina gubi lidersku poziciju
Ilustracija: Shutterstock/crystal51

Centar gravitacije globalne proizvodnje se udaljava od Kine, jer nakon decenije geopolitike izgrađene na ekonomskoj zavisnosti usledilo je udaljavanje velikih industrijskih lanaca od druge najveće svetske ekonomije, prenosi Investitor.

Apple je ubrzao planove za premeštanje dela svoje proizvodnje izvan Kine jer je njegovo poslovanje narušeno strogim politikama COVID-a, prema izveštaju Wall Street Journala (WSJ) tokom vikenda.

Mali deo Apple-ovih najnovijih iPhone-a već se proizvodi u Indiji, gde bi taj udeo mogao porasti na potencijalno 25% svih iPhone-a već do 2025. godine.

Udeo Kine u globalnom izvozu nameštaja, obuće i odevnih dodataka opao je od 2016. godine, pokazuju nedavni podaci kompanije za ekonomiju transporta MDS Transmodal, a prenosi CNBC.

U međuvremenu, trgovina između SAD-a i EU je naglo porasla, a analitičari smatraju Meksiko i Vijetnam kao zemlje koje bi mogle imati najviše koristi od diverzifikacije lanaca nabavke.

"Svi razmišljaju o selidbi iz Kine, čak i ako još ne daju jasne naznake za to", rekla je za New York Times Ana-Katrina Šedletski, osnivačica Instrumentala, firme koja prati proizvodnju montažnih traka za kompanije iz sektora elektronike.

Osim nepredvidivog stava kineske vlade o COVID-u, poslovni lideri i analitičari takođe očekuju da buduća ulaganja u zemlju budu ugrožena zbog geopolitičkih tenzija i unutrašnjih demografskih promena.

"I kineska radna snaga je postala skuplja jer je rast stanovništva u zemlji usporen", kaže Elizabet Bro, viša saradnica na institutu American Enterprise.

Agresivnost Pekinga prema Zapadu i njegove veze s Moskvom "doveli su do nervoze kineskih menadžera, jer bi mogli biti uhvaćeni na pogrešnoj strani globalnog sukoba”, dodaje ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: