"Kina treba da odustane"

Vreme je da Kina odustane od strogih mera zaključavanja i politike nulte tolerancije zbog virusa kovid19 i okrene se fleksibilnijim merama.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.11.2022.

08:19

EPA-EFE/WU HAO

To je rekla generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva, ističući da bi na taj način Kina pomogla oporavku svetske ekonomije koja se već bori sa visokom inflacijom, energetskom krizom i poremećenim snabdevanjem hranom.

"Ciljanim merama omogućavamo obuzdavanje širenja korone bez značajnih ekonomskih troškova", rekla je Georgijeva je za AP.

Ona je upozorila da međunarodne tenzije između Kine i Zapada i između Rusije i Zapada prete da ograniče trgovinu i njeno blagotvorno dejstvo na ekonomski rast i prosperitet.

Georgijeva je rekla da je i pre sukoba Rusije sa Ukrajinom koja je poremetila isporuke žita Africi i Bliskom istoku postojala opasnost od nestašica hrane i da je rat dodatno pogoršao situaciju.

Dodaje da je rat u Ukrajini, takođe stvorio energetsku krizu nakon što je Moskva smanjila isporuku prirodnog gasa Evropi.

Ističe da su visoke cene energije ukazale na potrebu da se "ubrza prelazak na snabdevanje energijom sa niskim sadržajem ugljenika“ kroz podsticaje za zelene investicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: