Četvrtak, 17.11.2022.

10:24

"Moramo to što pre da uradimo, inače ćemo se suočiti sa pravom katastrofom"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na Regionalnoj konferenciji "Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu".

Izvor: B92.net

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

"Moraćemo da promenimo svoje navike i sprovedemo reforme, da radimo na drugi način", rekao je predsednik Srbije nakon konferencije.

"Naši norveški i britanski prijatelji su nam bili od pomoći. Oni su postavili prioritete kada je reč o tome šta treba da uradimo", objasnio je.

"Moramo to što pre da uradimo inače ćemo se suočiti sa pravom katastrofom. Reč je o negde oko 16-7 milijardi evra do 32-33 milijarde evra koje moramo da uložimo u energetsku infrastrukturu", naglasio je.

"Nema tako važnog sektora, osim zdravstva, poput energetskog", istakao je predsednik Srbije i dodao da ćemo morati da promenimo strukturu našeg energetskog sektora.

"Dok svi mi ovde sedimo i ustremljeni smo da rešimo ove probleme, znamo da naše prenosne sisteme (interkonektore) da poboljšamo. Ovo je prilike za strane investiture, ali i za sve nas da povećamo stopu rasta, a istovremeno biće teško da se zadrži fiskalna stabilnost”, rekao je Vučić.

"Predviđen je deficit budžeta od 3,3-3,4 odsto, ali gotovo 45 odsto toga ide na snabdevanje energentima što pokazuje koliko je to postalo važno. Čak i danas ćemo da potrošimo više od 2,5 miliona evra na to", upozorio je on.

"To pokazuje da krvarimo, jer to nije sitan novac, a biće još gore tokom zimr. To znači da ćemo morati da promenimo strukturu energetskog sektora, da imamo više obnovljivih izvora energije, a ne samo da se oslanjamo na ugalj i hidropotencijale, što ćemo morati da unapredimo. Ne danas ili sutra, ali ubuduće ćemo svakako to morati da stavimo na ekonomsko tržište, a da cene ne budu socijalna kategorija za politicare", rekao je Vučić. "Nova energetska politika, zasnovana na upotrebi obnovljivih izvora energije, danas je ključna tema, ne samo u Srbiji već i u regionu, Evropi i celom svetu. Ulažemo ogromne napore i sredstva da osiguramo energetsku stabilnost i efikasnost, što je od prioritenog značaja za sve naše građane i privrede", objavio je Vučić na svom Instagram profilu buducnostsrbijeav.

"Da bismo bili uspešni u tome moramo da radimo zajedno svi mi u regionu, uz podršku naših norveških prijatelja i, nadam se, mnogih investitora. Hvala vam što ste došli u Beograd i očekujem da ćemo pronaći bolja rešanja za bolju zajedničku budućnost", napisao je predsednik Srbije na toj društvenoj mreži.

Na Regionalnoj konferenciji, koju organizuju ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i Sarajevu, u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom, Poslovnom asocijacijom Norveška-BiH i Norveškim partnerima za saradnju u oblasti energetike, učestvovali su i predsednik Vlade Albanije Edi Rama, predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i predsedavajući Veću ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: