Još jedan gigant se potpuno povlači iz Rusije

Koncern Simens je objavio da u potpunosti završava svoje poslovanje u Rusiji.

Izvor: Deutsche Welle

Petak, 13.05.2022.

12:26

Još jedan gigant se potpuno povlači iz Rusije
Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Odluka je firmu već koštala mnogo novca, a očekuju se i dodatni troškovi u budućnosti.

"Osuđujemo rat u Ukrajini i odlučili smo da prekinemo naše poslovne aktivnosti u Rusiji", izjavio je u četvrtak (12. maja) izvršni direktor Simensa Roland Buš, prenosi DW.

Kompanija je već pokrenula odgovarajuće postupke za zaustavljanje proizvodnje, kao i za okončanje svih industrijskih poslova. "Ova odluka nam nije laka", naglasio je Buš. Simens trenutno proverava koje će to posledice da ima po zaposlene u Rusiji i najavio da će "nastaviti da ih podržava koliko god je to moguće".

Nakon ruskog napada na Ukrajinu, Simens je već bio zaustavio pokretanje novih poslova i međunarodne isporuke u Rusiju i Belorusiju. U te dve zemlje koncern je ostvarivao oko jedan odsto ukupnog prometa.

Mere se već osećaju

Već do sada uvedene mere imaju posledice po poslovanje koncerna u drugom kvartalu poslovne godine 2021–22. koji je okončan krajem marta. Između ostalog, Simens je objavio otpise zarade u iznosu od 0,6 milijardi evra. To se uglavnom odnosi na posao s vozovima. Kompanija računa da će taj gubitak u dogledno vreme da se poveća za još nekoliko stotina miliona evra. Dobit nakon poreza gotovo je prepolovljena na 1,2 milijarde evra.

U prethodnoj godini Simens je ostvario veliki prihod prodajom proizvođača menjača za automobile flender. Time je ukupan promet porastao za 16 procenata na 17 milijardi evra.

Roland Buš naglašava da trenutno postoje ozbiljni problemi u poslovanju širom sveta. Uz rat u Ukrajini, osećaju se i posledice pandemije korone. Koncern pokušava da spreči veće poremećaje, mada su povećani rizici u vezi s proizvodnjom elektronskih komponenti, s nabavkom sirovina i logistikom. Uprkos tim naporima, bilo je problema s isporukama komponenti i sistema u sklopu tehnologije automatizacije.

Povećan broj narudžbina

Uprkos obustavljenom poslovanju u Rusiji, ukupna vrednost pristiglih narudžbina porasla je za gotovo trećinu na oko 21 milijardu evra. To je omogućilo da koncern potvrdi svoju raniju prognozu zarade. Simens je optimističniji nego ranije s očekivanim povećanjem ukupnog prometa za šest do osam procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: