"To je šansa da u toj oblasti imamo prosečne plate između 5.000 i 12.000 evra"

Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je da će o projektu "Jadar" građani dati poslednju reč na referendumu.

Izvor: B92

Nedelja, 13.06.2021.

09:00

Foto: Depositphotos/yeti88

"Svakako će na referendumu građani dati poslednju reč, ali oni moraju da znaju sve podatke. Poslednjih meseci slušamo poluistine i lazi koje dolaze sa mnogih strana. Država je odgovorna, bićemo potpuno jasni i pokazaćemo sve činjenice. Još ne znamo kakav će biti uticaj na životnu sredinu, jer studija nije završena", rekla je Mihajlovićeva za TV Kurir.

"A priče o tome da će Mačva biti potopljena, da će Sava nositi otpad do Beograda nisu samo političke, to je i širenje panike. Razumem istinske borce za prirodu, kao i ljude koji ovu temu nameću kako bi dobili na političkom značaju, ali nije dobro da se političari služe neistinama, obmanjuju javnost i šire paniku", kaže ministarka.

Mihajlovićeva je istakla, navodi se u saopštenju, da je jadarit razvojna šansa, jer otvara mogućnost da imamo čitav lanac proizvodnje litijuma, litijumskih baterija i fabrike električnih vozila.

"To je šansa da imamo u toj oblasti prosečne plate između 5.000 i 12.000 evra. Sve će biti javno objavljeno, a prema onome što do sada znamo je da će, ako se zato budemo odlučili, to biti rudnik sa podzemnom eksploatacijom, koristiće se nove tehnologije i veći deo će biti digitalizovan. Ipak, da li će projekat Jadar zaživeti zavisiće od volje građanki i građana, ali je sigurno da će sve regulative, ne samo domaće, već i evropske u pogledu zaštite životne sredine morati da se poštuju", kazala je Mihajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: