Restitucija: Isplaćuje se 15 odsto vrednosti imovine

Građani koji u postupku restitucije očekuju obeštećenje umesto vraćanja u naturi dobiće 15 odsto procenjene vrednosti onoga što im je oduzeto, pišu Novosti.

Izvor: Tanjug

Subota, 06.02.2021.

09:29

Restitucija: Isplaćuje se 15 odsto vrednosti imovine
Foto: Depositphotos/Pakhnyushchyy

Naime, koeficijent koji je odredila vlada, kako kažu u Agenciji za restituciju, iznosi 0,15 odsto, prenosi list.

To znači da ukoliko vrednost imovine po pravosnažnosti rešenja iznosi pola milion evra stari vlasnik će dobiti 75.000 evra.

Budući da se prvo isplaćuje akontacija od 10 odsto tog iznosa ona će iznositi 7.500 evra dok će ostatak biti isplaćen u vidu drzavnih obveznica u narednijh 12 godina, navodi list.

"Ovo se čekalo od 2017. godine da bi proces vraćanja imovine mogao da se okonča", kaže za "Novosti" direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić, koji napominje d aje ovo početak kraja, ali da će proces trajati još tri, četiri godine .

"Isplata počinje dogodine za rešenja koja postanu pravosnažna do 30. juna ove godine. Spremno je oko 3000 resenja na osnovu kojih će se uraditi dopunska sa tačnim iznosom obeštećenja u odnosu na utrvrđeni koeficijent", naveo je Sekulić.

Krajem prosle godine od svih donetih resenja oko 1800 resenja je već pravosnazno.

Sa isplatom akontacija startovaće se 2022. a pojedinacni iznos ne sme premašiti 10 000 evra koji se dele na naslednike.

Obveznice u evrima će isplaćivati godišnje sa prvom isplatom 15., januara naredne godine u odnosu na godinu kada je isplaćena akontacija. Izuzetak su stariji od 70 godina kojima će biti isplaćene u roku od pet godina, a starijima od 65 u roku od deset, navodi se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: