"Nemoguća hrana" hoće da poveća izvoz u Kinu

"Nemoguća hrana", firma koja se bavi proizvodnjom biljnih zamena za meso, želi da proširi svoje poslovanje u Kini, koja im je prioritet u prekookeanskom izvozu.

Izvor: B92

Sreda, 11.09.2019.

12:54

Foto: Depositphotos, sarsmis

Kompanija iz Kalifornije je svoje proizvode već lansirala u Hongkong i Makao, i trenutno posluju u čak 450 restorana u Aziji. Ipak, izvršni direktor kompanije Pet Braun kaže da žele da pojačaju svoje prisustvo na kineskom kopnu, gde je proizvodnja mesa otežana usled hronične nestašice zemlje i vode.

Braun je otkrio da je kompanija u preliminarnim pregovorima sa potencijalnim poslovnim partnerima, i da se nadaju da će uspeti da pronađu preduzeća ili lokalne samouprave koje bi mogle da im pomognu da se njihova tehnologija prenese u Kinu, nakon što firma završi potrebne regulatorne procese.

"Kina je naš prioritet kada je u pitanju buduća ekspanzija", rekao je Braun za Rojters.

"Kina je najveći potrošač mesa na svetu", rekao je on i dodao da je oko polovine globalne proizvodnje mesa u poslednjih deceniji bilo u Kini. Kako kaže, upravo to je razlog zašto misle da je Kina mesto gde na najbolji način mogu da utiču na potrošače i prošire svoju misiju.

Braun kaže da bi voleo da je ovaj proces brži, ali da neće odustati i da je potpuno siguran da će uspeti, kao što je bio slučaj u SAD i drugim zemljama.

Dodao je i da će raditi velikom brzinom, čim dobiju zeleno svetlo kineske vlade i pronađu partnere zainteresovane za saradnju.

Iako se u Kini i dalje jede mnogo manje mesa nego u SAD, tražnja je sve veća, pa sada Kina proizvodi oko 54 miliona tona svinjetine godišnje, što je oko polovine ukupne proizvodnje ovog mesa na globalnom nivou.

Prošle godine Kinezi su proizveli čak 6,44 miliona tona junetine, čime je postignut najveći nivo proizvodnje tog mesa u poslednjih 20 godina. Zanimljiv je podatak da Kina uvozi čak 60 odsto soje proizvedene na globalnom nivou, koju koristi za prehranu svinja i ostale stoke.

Vlada Kine je pokušala da skrene pažnju na ugrožavanje životne sredine izazvano stočarstvom, pa su zatvorili ili preselili veliki broj farmi svinja i pilića za koje je utvrđeno da nemaju zadovoljavajuće standarde.

Kinesko državno udruženje za ishranu je čak pokušalo da ohrabri javnost da jedu manje mesa i mlečnih proizvoda, ali je taj pokušaj prošao neslavno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: