Utorak, 13.08.2019.

17:43

Ostrvska grad-država klizi u recesiju zbog trgovinskog rata Kine i SAD

Singapur bi mogao da upadne u recesiju, budući da je izvestio o velikom padu ekonomske aktivnosti u drugom ovogodišnjem kvartalu.

Izvor: Tanjug

Ostrvska grad-država klizi u recesiju zbog trgovinskog rata Kine i SAD
Foto: Depositphotos/DmitryRukhlenko

Bogata Republika Singapur, ostrvska grad-država, pogođena je američko-kineskim trgovinskim ratom i kreće se ka svom najslabijem godišnjem rastu od 2009. godine, kada je njena ekonomija pala za 0,6 odsto tokom globalne finansijske krize, navodi "CNN Biznis".

Singapur je danas smanjio prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2019. godinu na između nula i jedan odsto, dok je ranije predviđao ekonomsku ekspanziju po stopi između 1,5 i 2,5 procenata.

Obaranje projekcije usledilo je nakon veoma slabih podataka za period april-jun, kada je BDP pao za 3,3 odsto u odnosu na prvo ovogodišnje tromesečje. Perspektive su delom pogoršane i zbog eskalacije tRgovinskih tenzija između SAD i Kine, saopštilo je danas singapursko Ministarstvo trgovine i industrije.

Singapur se uveliko oslanja na izvoz, a Kina je njegov najveći trgovinski partner.

Ministarstvo trgovine i industrije očekuje da će Singapur "verovatno nastaviti da se suočava sa velikim problemima u preostalom toku ove godine".

"Budući da trgovinske tenzije izmedju SAD i Kine verovatno neće splasnuti u skorije vreme, očekujemo da će izvoz i usluge vezane za trgovinu gurnuti ekonomiju u tehničku recesiju u trećem kvartalu", izjavio je za CNN Sijan Fener, iz kompanije "Oksford ekonomiks".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: