Doneta odluka: Odstrel divljih svinja

Ministarstvo poljoprivrede donelo je naredbu o odstrelu divljih svinja kako bi se sprečila širenje afričke kuge.

Izvor: B92

Petak, 22.02.2019.

13:27

Doneta odluka: Odstrel divljih svinja
(Foto: Thinkstock)

Uprava šuma najavila je da će kontrolisati teren.

I to naročito na prostoru Banata gde su zabeleženi prvi slučajevi te opasne bolesti životinja.

Taj "higijensko-zdravstveni odstrel" neće ugroziti opstanak divljih svinja, navodi Ministarstvo i dodaje da je ta mera neophodna kako bi se što više smanjio broj eventualnih prenosilaca virusa, a na osnovu koje bi se u naredna četiri meseca populacija tih životinja smanjila na trećinu.

Na području lovišta Lovačkog udruženja Toplica Prokuplje nema divljih svinja zaraženih afričkom kugom, a to područje, koje se prostire na 61.470 hektara, spada u red umereno rizičnih područja za pojavu te bolesti, kazao je danas za agenciju Beta upravnik lovišta Vladimir Lazić.

Prema njegovim rečima, u skladu s naredbom Ministarstva poljoprivrede to lovačko udruženje sprovodi preventivne aktivnosti, kako zaštite, tako i ranog otkrvanja eventualno zaraženih životinja.

"Lovočuvari svakodnevno vrše moritoring divljih svinja, obilaze područje na kojima su one nastanjene i u slučaju da primete nešto sumnjivo u njihovom kretanju i ponašanju preduzimaju propisane mere", naveo je Lazić.

On je rekao da na pojavu bolesti kod jedinke može da ukaže njena tromost i usporeno kretanje, ali je najpouzdaniji dokaz pojava više uginulih jedinki kod kojih se analizom tkiva sa sigurnošću utvrdjuje zaraženost .

"Naši lovočuvari imaju zadatak i da označe te sumnjive primerke koji se kasnije izdvajaju iz krda i odstrele", rekao je Lazić.

On je kazao da do sada na prokupačkom području nije uočen nijedan sumnjiv primerak kao i da je broj odraslih jedinki divljih svinja u ovom kaju nedavno redukovan tokom lovne sezone koja je trajala do 31. decembra prošle godine. Tada je u organizovanom lovu odstreljeno 60 divljih svinja čime je ujedno ispunjena i kvota Ministarstva poljoprivrede da se broj divljih svinja u Srbiji smanji za 70 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: