EPS ispunio planove u 2018. godini, ove godine i vetropark

U 2018. godini Elektroprivreda Srbije je ispunila planove i povećala proizvodnju, izjavio je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Izvor: B92

Sreda, 02.01.2019.

13:19

EPS ispunio planove u 2018. godini, ove godine i vetropark
Foto: EPS

EPS je dobio dozvolu za vetropark u Kostolcu, a u 2019. planirano je da ukupna proizvodnja električne energije u Srbiji bude uvećana za četiri odsto, na 40 milijardi kilovat-časova, rekao je Antić, koji je zajedno sa Miloradom Grčićem, v. d. direktora JP EPS posetio zaposlene u EPS-u. utovarnu stanicu u Vreocima.

Na EPS-ovoj utovarnoj stanici u Vreocim, sa koje se ugalj iz RB “Kolubara” prugom doprema do Termoelektrana “Nikola Tesla”, Antić je zahvalio EPS-u i zaposlenima u tom javnom preduzeću što rade i praznicima, to jest 365 dana u godini, 24 sata dnevno ističući da je prazničnog, drugog dana u 2019. na utovarnoj stanici i običan radni dan.

"Ukupna energetska situacija u Srbiji je potpuno stabilna i sigurno je snabdevanje svim ključnim energentima za građane i privredu. U okviru EPS-a na kopovima, u “Kolubari” i Kostolcu, u 2019. planirana je proizvodnja uglja od oko 38 miliona tona, što je za 1,5 odsto više nego u 2018. Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike podržaće i zaposlene u EPS-u da bi se ostvario ambiciozni cilj bruto proizvodnje od oko 40 teravat- časova električne energije. U Srbiji su u proizvodnju ušli i kapaciteti iz energije vetra, ali ipak ključ stabilnosti našeg energetskog sistema leži u proizvodnji EPS -a u termosektoru", naveo je ministar i poželeo svim zaposlenima srećnu Novu godinu.

Antić je rekao da je će u 2019. jedna od ključnih stvari biti finansiranje i početak aktivnosti na projektu odsumporavanja u TENT B, važan je i projekat za izgradnju nove termolektrane “Kolubara B” i ocena njene opravdanosti, a do kraja 2020. trebalo bi da se završi novi blok B3 u Kostolcu.

"Velika vest za EPS je da je poslednjeg dana prošle godine, dobijena energetska dozvola za izgradnju vetroparka u Kostolcu. Veoma smo srećni da se tako završila 2018. godina i očekujemo da će izgradnja tog vetroparka početi u trećem kvartalu 2019. godine. EPS je ispunio planove, uspeli smo da proizvedemo ugalj u dovoljnoj meri, a struju smo proizveli za 1,2 odsto više nego u 2017. godini", rekao je Grčić i svim zaposlenim u EPS-u čestitao novogodišnje praznike i poželeo im, kao i njihovim porodicama, zdravlje i sreću.

Obilasku utovarne stanice u Vreocima prisustvovali su predstavnici Sindikata radnika EPS-a, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević i predstavnici poslovodstva EPS.
Foto: EPS

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: