"Već od oktobra osetan rast zarada, a za 3 godine..."

Sindikatima i državi nije pošlo za rukom da se dogovore o iznosu minimalne cene rada, koja će u 2019. godini iznositi 155 dinara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.09.2018.

12:37

Foto: Thinkstock

Kako je istakao predsednika Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zorana Stojiljkovića odlučeno je da povećanje bude 8,6 odsto, a sindikati su zahtevali 10 odsto.

"Ali dogovorili smo se da u roku od tri godine, da minimalna cena rada stigne vrednost minimalne potrošačke korpe. Ako ne budemo išli u tom pravcu, ostaćemo bez dobrog dela radne snage", istakao je on.

Stojiljković je rekao da se ovog puta govori o paketu, a sindikati i poslodavci nisu samo tu da čuju već se ozbiljno razgovara.

"Govori se o paketi - pored toga što će se konačno ukinuti da su sve penzije preko 25.000 budu smanjene za 10 odsto, to će se desiti sa svima u javnim preduzećima", istakao je on.

On je rekao i da postoje ozbiljna obećanja, da će već početkom oktobra doći do osetnijeg rasta zarada i to oko 6 i 12 odsto.

"Imaćemo sistem platnih grupa i razreda koji je stimulativan i omogućava napredovanje zaposlovanih", dodao je on.

Kako je saopšteno posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, Vlada Srbije je odlučila da se minimalna cena rada poveća sa 143 na 155 dinara, što je rast od 8,6 odsto.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić je rekao da stanje u Srbiji ide nabolje i da je svake godine sve manje i manje ljudi koji su na minimalcu.

"Procene su da ih je sada oko 300.000, od toga je 250.000 u privatnom sektoru", istakao je on.

On je istakao i da se minimalna cena rada uvodi u preduzeće kada je u izuzetno teškoj situaciji, da bi se spasilo.

"Ukoliko to duže traje, onda poslodavac mora ili da promeni delatnosti ili da zatvori firmu, jer to nije prirodno stanje", istakao je on.

Ministar za rad Zoran Đorđević rekao je da će se raditi na tome da se poboljša materijalni status građana i da se izgradi stabilna i bogata država.

"Borimo se za radnika i za ono što će da ponese kući, ono materijalno što će da mu obezbedi bolji život", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: