Utorak, 31.07.2018.

13:00

Nevreme obralo "čačanku"

Nevreme koje je juče pogodilo teritoriju opštine Topola desetkovalo je zasade pod šljivama sorte "čačanka" i "stenlejka" koje su bile pred branjem.

Izvor: Beta

Nevreme obralo
(Foto: Thinkstock)

To je rekao agenciji Beta predsednik te opštine Dragan Jovanović.

On je dodao da je najviše stradala šljiva, koja čini 28 odsto ukupnih površina pod voćem u opštini.

"Očekivali smo kvalitet prve i druge klase, a sada će ta šljiva moći da ide samo u rakiju", kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, juče po podne je padao grad veličine oraha, palo je 65 litara kiše po kvadratnom metru za samo 45 minuta, a olujni vetar je čupao stabla. Jovanović je dodao da je najteže situacija u obodnim selima Kloka, Junkovac, Žabari, Natalinci i Zagorica. U jučerašnjem nevremenu jedno stablo je palo na magistralni put Beograd-Topola, kod restorana "Jezero", zbog čega je saobraćaj bio u prekidu oko pola sata i stvorile su se kilometarske kolone vozila.

"Strašno je što u tom trenutku nismo mogli da dobijemo nikoga iz Puteva Srbije i drugih nadležnih preduzeća da nam pomognu, jer je to ipak državni magistralni put i radi se o mestu gde se ukrštaju dva druga (magistralna) puta. Neverovatno je da su dozvolili da baš tu saobraćaj bude toliko dugo u prekidu, sve dok naši komunalci, koji su se inače borili sa posledicama nevremena u Topoli, nisu stigli da uklone to stablo", kaže Jovanović.

On je podsetio da je ovo drugi put ovog leta, a treći ili četvrti u celog godini da je opštinu zadesilo nevreme koje je pričinilo velike štete. Šteta od nevremena 15. jula procenjena je na 22 miliona evra.

"Štete više i ne računamo. Razočarani smo jer nam pomoć ne stiže iz Republike. Sami smo iz budžeta izdvojili 20 miliona dinara da sanirano infrastrukturu i obezbedili smo nabavku crepa za 137 objekata koji su najviše bili oštećeni u nevremenu sredinom meseca", rekao je Jovanović.

On je podsetio da su voćari očajni jer su u zasade uložili kreditna sredstva.

"Imamo 3.500 registrovanih voćara, a najmanji iznos poljoprivrednih kredita je 20 hiljada evra, pa do preko 200 hiljada, koji je uzela jedna porodica iz sela Vinča. Mi smo jedina opština koja je na sebe preuzela da se u dogovoru sa bankama reprogramiraju krediti i plaća kamate", rekao je Jovanović.

Ocenio je da je sadašnje stanje, s obzirom na učestale štete, "već neizdrživo" za opštinu, a kako je naveo, "boji se da će se aktivirati i hipoteke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: