Sušili šljivu, sad se kaju što nisu prodali svežu

Gotovo 500 tona suvih šljiva u opštini Blace ove zime ostalo je neprodato zbog niske otkupne cene od jednog evra po kilogramu.

Izvor: Beta

Utorak, 07.02.2017.

10:18

Sušili šljivu, sad se kaju što nisu prodali svežu
(Foto: Thinkstock.com)

To je najniža cena od kada se šljiva prodaje sušena u tom voćarskom kraju.

Proizvođači su nezadovoljni niskom otkupnom cenom koja im ne obezbeđuje nikakvu zaradu.

Zahvaljujući velikom broju novoizgrađenih sušara i hladnjača gotovo sav rod šljiva je prerađen i sada se proizvođači kaju što šljivu nisu prodali u sirovom stanju i izbegli pobleme plasmana.

Prema njihovim rečima, najveći problem je u tome što izvoznici ne žele da skladište osušenu šljivu već je otkupljuju ako odmah mogu da je plasiraju.

U lokalnoj samoupravi u Blacu rekli su da će bez obzira na sve i nadalje pomagati izgradnju i opremanje prerađivačkih kapaciteta i podsticati proizvođače na udruživanje i zajednički nastup na tržištu jer je proizvodnja šljiva okosnica razvoja te voćarske opštine.

Sve veći problemi plasmana šljive u rinfuzu primoraće proizvođače da u preradi odu i korak dalje do finalnih proizvoda, navode u Službi za poljoprivredu opštine Blace.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: