"Nemamo mi samo lale i sir"

Holandski izvoz poljoprivrednih proizvoda je prošle godine dostigao novi rekord od gotovo 94 milijarde evra (100 milijardi dolara).

Izvor: Tanjug

Petak, 20.01.2017.

15:33

(Foto: Thinkstock.com)

To zemlji omogućava da zadrži poziciju drugog najvećeg izvoznika takvih proizvoda na svetu posle Sjedinjenih Američkih Država.

Holandsko ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da je zemlla sa populacijom od tek 17 miliona ljudi izvezla poljoprivredne proizvode vredne oko 85 milijardi evra i skoro devet milijardi evra "materijala, znanja i tehnologija" u tom sektoru, prenosi agencija Frans pres.

Holandija je uspela i da zadrži poziciju najvećeg evropskog izvoznika poljoprivrednih proizvoda, navodi se u saopštenju holandske statističke kancelarije.

"Morali smo da realizujemo velika ulaganja u inovacije i istraživanje kako bismo izvukli maksimum profita od naše pol?oprivrede," izjavio je portparol ministarstva poljoprivrede za Frans pres.

"Oznaka "Made in Holland" više nije samo sinonim za lepe lale i dobar sir," izjavio je zamenik ministra poljoprivrede Martijn Van Dam.

Najviše se izvozi krompir, voće, povrće, zatim stoka i meso, ali i cveće, mlečni proizvodi i jaja. Oko četvrtine ukupnog izvoza odlazi za Nemačku, a ostatak uglavnom za Belgiju, Britaniju i Francusku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: