IT struka apeluje: Otkažite subvenciju strancima

Na društvenim mrežama širi se Peticija srpskih IT profesionalaca koju pišu Ministarstvu privrede zbog vesti o subvenciji kompaniji Endava.

Izvor: B92, Startit

Petak, 14.10.2016.

18:12

IT struka apeluje: Otkažite subvenciju strancima
(Foto: Thinkstock.com)

IT stručnjaci i privrednici pozivaju Ministarstvo privrede da otkaže ovu subvenciju, kako bi se, apeluju, na taj način održala domaća privredna grana.

“Ministarstvo privrede subvencijom od 4,4 miliona favorizuje jednu softversku kompaniju nauštrb celog sektora - dobre namere mogu voditi veoma štetnim posledicama”, navode razloge za peticiju.

List "Danas" preneo je da će država podstaći rast i razvoj šest stranih kompanija, među kojima je pet fabrika po unutrašnjosti zemlje i engleska softverska kompanija Endava, koja je prošle godine na tržište Srbije ušla kupovinom jedne od najvećih domaćih softverskih kompanija, beogradskog PS Techa.

IT stručnjaci smatraju da je problematično kod ove odluke to što “država na ovaj način favorizuje stranu kompaniju i nagrađuje je za zapošljavanje na tržištu rada na kome nema dovoljno kadra za kompanije koje već posluju odavde. Podrškom Endavi država neće postići povećanje zaposlenosti, već će samo prebaciti radno mesto onima koji su već u radnom odnosu”.

Startit piše da je trenutno najveći izazov za IT industriju i kompanije u njoj zapošljavanje stručnog kadra, kojeg trenutno nema dovoljno da zadovolji sve potrebe ovog sektora. Ovo potvrđuje i procena Ekonomskog instituta, koja kaže da bi u Srbiji moglo da se zaposli čak 30.000 ljudi u ovoj industriji, kada bi imali potrebne kvalifikacije.

Kako se navodi u listu "Danas", u Beogradu preduzeće iz sistema britanske Endava grupe planira da investira u proširenje kapaciteta za razvoj softvera. Plan predviđa ulaganje od 4,4 miliona evra u opremu, prostor i zapošljavanje 324 nova radnika na neodređeno vreme u narednih nekoliko godina.

Potpisnici peticije poručuju da ukoliko je namera da se ovaj novac potroši za jačanje IT industrije, onda bi trebalo uložiti u kreiranje novih stručnjaka, povećavanje kvota na fakultetima, uvođenja informatičkih predmeta u obrazovanje itd..
Screenshot
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: