FS sumnja u nezaposlenost, RZS demantuje

Republički zavod za statistiku odbacio je ocenu Fiskalnog saveta koji tvrdi da se snažan rast zaposlenosti u prethodne tri godine nije desio.

Izvor: Tanjug

Sreda, 09.03.2016.

14:06

FS sumnja u nezaposlenost, RZS demantuje
Foto: Thinkstock

RZS odbacuje navode Fiskalnog saveta da su podaci koji govore o rastu "posledica nepouzdanosti praćenja kretanja na tržištu rada od strane Republičkog zavoda za statistiku".

U RZS tvrde da je Fiskalni savet pogrešno interpretirao podatke iz Ankete o radnoj snazi, te da su neosnovane sumnje o pouzdanosti tih podataka koje FS navodi u svom radnom dokumentu pripremljenom za Kopaonik biznis forum 2016, a koje su preneli pojedini mediji.

RZS tim povodom navodi u saopštenju da iza podataka o rastu zaposlenosti i smanjenju nezaposlenosti čvrsto stoji, a reč je o podacima za period od 2008. do 2012, nakon čega se trend menja od 2012. do 2015.

Tako je prema Anketi o radnoj snazi bez posla od 2008. do 2012 ostalo skoro 600.000, od kojih je 325.000 bilo formalno zaposlenih, dok su ostali bili zaposleni u neformalnom sektoru.

Revidirani podaci o registrovanoj zaposlenosti takođe beleže značajan pad zaposlenosti u periodu 2008-2012, što potvrđuje kretanje formalne zaposlenosti iz Ankete o radnoj snazi, navodi se u saopštenju RZS.

Od 2012. do 2015, međutim, kako objašnjavaju u RZS, promenjena je metodologija pri izradi Ankete, te nije moguće poređenje podataka, što, kako objašnjavaju, "ne znači pogrešnu ocenu trendova zaposlenosti i nezaposlenosti u periodu pre metodološke izmene, ali svakako znači prekid uporedive serije počev od 2015. godine".

Iz RZS-a još podsećaju da je, radi obezbeđivanja međugodišnje uporedivosti, urađena revizija podataka za 2014. godinu prema novoj metodologiji, i da su tada izdali saopštenje u kom su korisnike obavestili o reviziji.

Između ostalog, tada su naveli da je: "proces usklađvanja sa međunarodnim standardima zahtevao promenu periodike sprovođenja ankete, veći uzorak, modernizaciju procesa prikupljanja podataka i promenu sistema ocenjivanja, čime je postignuta veća preciznost ocena kontigenata radne snage, ali je istovremeno onemogućena potpuna uporedivost sa podacima iz prethodnih godina".

Upravo da bi obezbedio uporedivost podataka na međugodišnjem nivou za 2014. i 2015. godinu, RZS je izvršio reviziju podataka iz 2014. godine, navodi se u saopštenju, u kojem je dat i tabelarni pregled uporedivih podataka iz ARS-a za period 2014-2015. po kvartalima.

Prema tim podacima u IV kvartalu 2015. u odnosu na prvi kvartal 2015. godine došlo je do rasta zaposlenosti od 64.000 lica, od kojih je 50.000 lica zaposleno u formalnom sektoru.

Istovremeno, u tabeli je evidentiran i pad nezaposlenosti od 38.000 lica, dok je u odnosu na IV kvartal 2014. godine zabeležen izvestan pad zaposlenosti (za 14.000 lica) i rast nezaposlenosti (15.000 lica).

Iz RZS-a ističu da od početka 2015. godine preuzimaju podatke o registrovanoj zaposlenosti iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO), i da ti podaci u velikoj meri odgovaraju podacima o formalnoj zaposlenosti iz ARS-a u posmatranom periodu.

To, kako se dodaje, još jednom potvrđuje pouzdanost tih podataka, imajući u vidu da ARS ne obezbedjuje apsolutno precizne podatke, već ocenjuje zaposlenost i nezaposlenost na osnovu slučajno izabranog uzorka.

Naglašavajući da, uz objavljene podatke, RZS redovno daje i detaljna metodološka objašnjenja koja je neophodno uzeti u obzir prilikom analize i tumačenja podataka, iz RZS, su apelovali na sve zainteresovane korisnike da se obrate za dodatna objašnjenja "pre nego što izadju u javnost sa pogrešno interpretiranim podacima, jer time narušavaju ugled RZS-a i zvanične statistike ne samo u zemlji, već i na medjunarodnom nivou".

Fiskalni savet je u dokumentu pripremljenom za "Kopaonik biznis forum", dostavljenom medijima u ponedeljak, između ostalog ocenio da se "snažan rast zaposlenosti u prethodne tri godine uz stagnaciju privredne aktivnost, po svemu sudeći, nije ni desio, već je posledica nepouzdanosti praćenja kretanja na tržištu rada od strane RZS-a".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: