"Solaris" strog, velike pare za prefarbavanje

Na ulicama Beograda nalazi se tek šezdesetak sveže ofarbanih crvenih autobusa, dva i po meseca od kada je doneta odluka da autobusi budu ove boje.

Izvor: Blic

Sreda, 07.10.2015.

09:38

Default images
Foto: Tanjug

Prevoznici su tek počeli da se prilagođavaju budućem pravilu, pa su u svojim nabavkama za nova vozila precizirali da ona budu crvene boje, a tu boju koriste i kad god neki stari autobus dođe na red za prefarbavanje.

Novih 30 vozila crvene boje uveliko pristižu u GSP iz “Ikarbusa”, a neki od njih već rade na linijama 33, 39, 48... GSP je prefarbao i desetak starih vozila, a do kraja godine planira se još četrdesetak.

“Prefarbavaju se oni koji su imali neke remonte ili nezgode. GSP to radi u vlastitoj režiji i dinamika će zavisiti od vremena i finansijskih mogućnosti. Neće to tako brzo ići, to nije mali posao”, kazao je Željko Milković, direktor GSP-a.

Možda najskuplje biće prefarbavanje “solarisa”, jer su oni pod garancijom koja za opatu važi 12 godina. O tome kada će oni menjati boju, GSP će tek odlučiti, jer im je fabrika za to propisala veoma stroge uslove. Farbanje bi se radilo u firmi koja doboje saglasnost fabrike i uz njihovu kontrolu.

I najveći privatni prevoznici naručuju autobuse u crvenoj boji, a ofarbaju i poneki stari. Oni, kako kažu, čekaju da se završi konkurs, pa ni ne znaju ko će od njih biti angažovan u daljem radu. Prema konkursu za javno-privatno partnerstvo Beograđane će prevoziti 385 privatnih autobusa, a predviđeno je da budu crvene boje.

“Uslov u konkursu je da autobusi po nekoj dinamici budu prefarbani u crvenu boju. Pred zimu neki autobusi moraju da se prefarbaju, pa prevoznici biraju boju koja je određena konkursom, kako ne bi posle morali isti autobus ponovo da farbaju ako prođu konkurs. Mi smo ofarbali 5-6 autobusa, a stiže nam i 24 novih koji će biti crvene boje”, kaže Drago Tošić iz “Beobusa”.

U “Grupi privatnih autoprevoznika” kažu da su prefarbali desetak vozila, a da će uskoro biti registrovano i 10 do 15 novih autobusa u crvenoj boji koji će na ulice izaći možda već ovog meseca.

I “Lasta” je oprobala crvenu boju na jednom od svojih zglobnih autobusa, koji vozi na liniji 83.

“Skinuli smo reklame, pa je bila oštećena farba i odlučili smo da probamo crvenu boju. Za sada ostajemo pri našoj prepoznatljivoj plavoj kolor-šemi na prigradskim i lokalnim linijama”, kažu u “Lasti”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: