Promo

07.03.2024.

10:20

CEO MediGroup sistema Marijana Vasilesku sa KBF-a: AI je dragocen saveznik medicinskih radnika

"Veštačka inteligencija je dragocen saveznik medicinskih radnika", rekla je CEO MediGroup sistema Marijana Vasilesku.

Izvor: B92.net

CEO MediGroup sistema Marijana Vasilesku sa KBF-a: AI je dragocen saveznik medicinskih radnika
B92

Podeli:

"Veštačka inteligencija je dragocen saveznik medicinskih radnika, ali ipak konačna interpretacija ostaje u rukama lekara, koji kroz posvećen i savestan pristup analiziraju rezultate veštačke inteligencije i donose svoj zaključak," rečenica je kojom CEO MediGroup sistema Marijana Vasilesku započinje intervju za B92.net na Kopaonik biznis forumu.

Na koji način je veštačka inteligencija dobar saveznik medicini? Da li tehnologija značajno ubrzava postavljanje dijagnoze i uopšteno rad u medicini?

U srcu medicinske misije, suština je u brizi za pacijente, a veštačka inteligencija je tu da garantuje da ta briga svakako bude temeljna, ali i ispunjena brzinom i efikasnošću. AI funkcioniše kao neka vrsta virtuelnog asistenta lekara, pružajući dodatnu podršku u dijagnostici i tretmanu. Znači, ideja upotrebe veštačke inteligencije nije da zameni doktore, već da pomogne kako bi oni brže i preciznije radili svoj posao.

AI takođe funkcioniše i kao personalizovani terapeut, prilagođavajući pristup svakom pacijentu. Umesto univerzalnih protokola lečenja, AI koristi podatke o pacijentu kako bi stvorio tretmane koji su prilagođeni individualnim potrebama i karakteristikama svakog pojedinačnog pacijenta. To znači da se svaki pacijent tretira kao jedinstveni slučaj, sa optimalnim režimom lečenja koji odgovara njihovom organizmu, genomu i istoriji bolesti.

Generalna direktorka MediGroup sistema objasnila je praktičnu stranu ovog procesa, objašnjavajući kako to funkcioniše u stvarnosti:

Dok lekari mogu provesti sate analizirajući medicinske snimke, AI efikasno obrađuje ogromne količine podataka mnogo brže. Na primer, doktoru je potrebno nekoliko sati da analizira oko 1000 snimaka skenera, dok veštačkoj inteligenciji treba svega 10 sekundi za istu analizu. Ova sinergija omogućava zdravstvenim radnicima da brzo postave dijagnozu, skraćujući vreme čekanja i omogućavajući bržu reakciju u lečenju pacijenata.

Istaživanje:

Prema istraživanju koje je predstavljeno na Međunarodnom kongresu Evropskog respiratornog društva otkriveno je da su lekari koji su koristili AI detektovali bolje rezultate u dijagnostikovanju plućnih oboljenja u poređenju sa onima koji nisu koristili ovu tehnologiju. Ovo istraživanje naglašava snagu i korisnost AI u medicini, što može dovesti do značajnih unapređenja u dijagnostici i lečenju bolesti disajnih puteva.

Stefan Jovanović

Šta je ono što se sada primenjuje u medicini kada je veštačka inteligencija u pitanju i šta se koristi u MediGroup sistemu?

AI se najčešće koristi u tri ključne oblasti: dijagnostika bolesti, briga o pacijentima i optimizacija kliničkih istraživanja. Takođe, pomaže u kontroli kvaliteta podataka o pacijentima, proceni rizika i profilisanju pacijenata. U našem sistemu, AI se trenutno najviše koristi u radiologiji, gde pametne mašine ubrzavaju dijagnostiku i interpretaciju snimaka. Takođe, bili smo pioniri u primeni ove tehnologije u Srbiji tokom pandemije COVID-19, posebno u primeni skenera pluća.

Ključni deo naše strategije je opremanje ustanova najnovijom medicinskom opremom, što omogućava brze i precizne dijagnoze, ključne za efikasno lečenje pacijenata. Ponosimo se investicijama u najsavremenije aparate za radiologiju, što omogućava našim stručnjacima izuzetnu preciznost i efikasnost.

Koliko će zdravstveni radnici biti edukovani kako bi koristili AI?

Kako u svim oblastima, tako i u medicini, potrebna je obuka radnika kako bi iskoristili sve prednosti veštacke inteligencije. U svetu se ova obuka sve više uključuje u akademske programe medicinskih škola, a sve te obuke imaju za cilj da osposobe radnike da razumeju koncepte veštačke inteligencije i nauče da ih primene u praksi. Takođe, postoje i specijalizovani programi, obuke i radionice koje organizuju zdravstvene institucije i profesionalna udruženja. Mi nastojimo da u svemu pratimo globalne trendove, te smo i ovom domenu usmereni na to da omogućimo dodatne edukacije našim medicinskim kadrovima, kako bismo mogli i u budućnosti da primenjujemo veštačku inteligenciju. Ove obuke pokrivaju različite aspekte korišćenja AI, uključujući interpretaciju rezultata, etička pitanja i sigurnost podataka.

Da li medicinski roboti i AI u medicini mogu da daju dijagnozu i jedinstvenu terapiju za pacijenta? Koliko lekari mogu da se oslone na podatke koje nam veštačka inteligencija nudi?

Kao što smo pomenuli ranije, veštačka inteligencija pomaže lekarima da postave dijagnozu. Iako mogu pružiti korisne smernice, ključno je shvatiti da konačna dijagnoza i terapija ostaju u rukama lekara. U MediGroup sistemu, primena veštačke inteligencije je pažljivo kontrolisana i nadgledana. Doktori koriste podatke koje pruža AI kao alat za bolje razumevanje pacijentovog stanja, ali zadržavaju kontrolu nad procesom donošenja odluka.

Koje su prednosti upotrebe savremene tehnologije u medicini? Da li postoje mane?

U medicini, moderna tehnologija, posebno veštačka inteligencija, donosi brojne prednosti, uključujući bržu analizu podataka, mogućnost ranog otkrivanja bolesti i smanjenja grešaka.

Ipak, zajedno sa svim tim prednostima, dolaze i određeni izazovi. Privatnost podataka je ključno pitanje koje se mora uzeti u obzir, s obzirom na to da sve više ličnih informacija postaje dostupno kroz upotrebu ove tehnologije. Regulativni okvir postaje sve važniji kako bi se zaštitila privatnost podataka i osiguralo da primena veštačke inteligencije ne ugrozi osnovna prava pojedinaca.

U svetlu ovih izazova, naš sistem praktikuje transparentnost i odgovornost. Kroz jasno označavanje korišćenja programa veštačke inteligencije u medicinskim izveštajima, lekari ne samo da informišu pacijente o korišćenju tehnologije, već i osiguravaju integritet i poverenje u procesu dijagnostike i lečenja.

Podeli:

Možda vas zanima

Podeli: