Ivan Bjelajac, direktor GoDaddy: Šta mi je doneo EMBA

U Srbiji ima više finansija nego što ima ideja i firmi koje mogu da upotrebe te finansije. Veći je problem investitorima da nađu u šta da ulože, nego što ovde ne može da se dođe do kapitala, rekao je jednom prilikom Ivan Bjelajac, operativni direktor kompanije GoDaddy Belgrade.

Kako kaže, danas, jedan poslovni lider pre svega mora da ima širu sliku biznisa kojim se firma bavi, da poseduje svest o tome kako njegove odluke doprinose firmi da zaradi novac, i kako da svoje kolege postavi u najbolji položaj za doprinošenje ciljevima firme.

Promo

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2018.

09:00

Ivan Bjelajac, direktor GoDaddy: Šta mi je doneo EMBA
Foto: EMBA

“GoDaddy je korporacija koja se bavi pružanjem jako raznolikih servisa i u kojoj je važna sama suština”, kaže Bjelajac.

A kako u jednoj takvoj kompaniji isplanirati naredne korake i istovremeno dobro upravljati? Pa, stalnim učenjem. Njemu sada važnu ulogu u tome igra EMBA program u okviru COTRUGLI biznis škole.

COTRUGLI Business School važi za vodeću poslovnu školu u regiji, i daje priliku ambicioznim pojedincima da ulažu u svoj lični razvoj, razmenjuju svoja poslovna iskustva kroz kvalitetno umrežavanje koje je neophodno za napredak u karijeri. Škola i ove godine organizuje stipendijski proces koji menadžerima pruža priliku da osvoje stipendiju za Executive MBA i MBA program. - Kao neko ko već ima bogato radno iskustvo, šta mislite šta je najvažnije što se dobija ovim programom?

* EMBA se pokazao kao sjajan način da se sistematizuje i dopuni postojeće znanje. Meni konkretno je pružio priliku za višestruku razmenu iskustva sa ljudima koji se susreću sa drugačijim problemima, budući da pripadaju drugim industrijama. Takođe, pomogao mi je u stvaranju nove mreže kontakata po celom svetu, kroz rad sa odličnim profesorima, iz kojeg smatram da bi trebalo izvući maksimum u toku trajanja programa.

- Kakve su mogućnosti umrežavanja, odnosno networkinga, sa ostalim učesnicima programa? Kakva su vam očekivanja?

* Prema mom mišljenju, MBA programi više nemaju isti značaj koji su imali pre digitalizacije, ali su bez sumnje veoma korisni. Danas je u poslovanju mnogo lakše uspostaviti kontakte nego što je to ranije bio slučaj. Ipak, primera radi, kada provedete i po nekoliko uzastopnih dana sa kolegama u toku rada na jednom projektu, to predstavlja nezamenjivo iskustvo, kako lično, tako i u poslovnom smislu. Ipak se tu stvaraju određena poznanstva za koja nikada ne znate kada i na koji način vam mogu zatrebati, a i predstavljaju odličan alat za preporuke ili regrutovanje.

- S ozbirom da ste direktor poslovanja softverske kompanije GoDaddy, na koji način će program biti koristan u poslu kojim se bavite?

* GoDaddy je korporacija koja se bavi pružanjem jako raznolikih servisa i u kojoj je jako važna sama suština. EMBA definitivno pomaže da na pravi način predstavite ciljeve svim zainteresovanim stranama, da temeljno isplanirate naredne korake, kao i da dobro upravljate čitavim procesom poslovanja.
Foto: EMBA
- Da li imate neki plan kako biste preneli znanje koje steknete u okviru programa, odnosno šta dalje nakon završenog procesa?

* Nema nikakvog razloga za čekanje na primenu, posebno ako uzmete u obzir da polaznici ovakvog programa obično već jesu na izvršnim menadžerskim pozicijama i ne moraju da čekaju na odobrenje da bi implementirali nešto u firmi. Mnoge alate i procese usvojene na predavanjima svakako već koristimo u firmi, a i nakon završetka programa COTRUGLI ima odličan Alumni klub koji pomaže bivšim polaznicima da i dalje ostvaruju koristi koje ova škola nudi.

- Da li vam se neki deo procesa čini izazovniji, ili možda najlakši?

* Najizazovniji deo procesa je kako uklopiti zahtevna predavanja i učenje, sa jedne strane, sa redovnim poslom, sa druge, za mene to i predstavlja jedan od razloga zašto sam se odlučio za COTRUGLI, jer se većina predavanja odvija u Beogradu, dok su svi ostali EMBA programi koji su mi se činili zanimljivim zahtevali mnogo više putovanja van zemlje. Posao već čini da sam jako često na putu, stoga nisam želeo da mi i EMBA doda još kilometraže.

- Da li postoji nešto što program ne pokriva, a da mislite da bi dobrodošlo

* Uvek postoje mogućnosti za unapređenje. S tim u vezi se nadam da će škola u budućnosti pružati više materijala kojima bi mogli pristupiti i nakon završetka predavanja, kao i više prilika da se slede uspostavljene smernice, nakon što u firmi primenite znanje stečeno na predavanjima.

- Koji biste savet dali budućim polaznicima programa, na šta bi trebalo da se fokusiraju?

* Smatram da je za uspešan EMBA neophodno posvetiti dosta vremena i biti aktivan na predavanjima, sa jasnim ciljem kako ćete stečeno znanje primeniti u svom poslovanju. Ne treba ga posmatrati kao fakultet sa kojim ćete nešto krenuti da radite tek kada steknete diplomu, već kao alat za podršku u aktivnostima koje ste svakako planirali da sprovedete.

- Prema vašem iskustvu, šta se pokazalo kao veštine koje uspešan menadžer tj, lider poslovnog tima treba da ima u biznisu u današnje vreme?

* Pre svega je neophodno da ima širu sliku biznisa kojim se firma bavi, da poseduje svest o tome kako njegove odluke doprinose firmi da zaradi novac, i kako da svoje kolege postavi u najbolji položaj za doprinos ciljevima firme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

10 h

Podeli: