Vrtoglavih 7.000 evra za kvadrat: Oboren rekord za kućicu na obali

Za stare slovenačke bungalove u naselju Stara Gavza na ostrvu Cresu u Hrvatskoj ne jenjava interes.

Moj kvadrat

Izvor: B92

Nedelja, 30.01.2022.

15:00

Vrtoglavih 7.000 evra za kvadrat: Oboren rekord za kućicu na obali
Ilustracija: Depositphotos/anshar

Tokom protekla dva meseca bungalovi su se prodavali na aukcijama u Sloveniji, a slovenački mediji prenose da je samo jedan ostao neprodat nakon što je prošle nedelje održan zadnji, sedmi krug licitacija.

Objavljeni novi podaci: Gde je prodat najskuplji kvadrat stana u Srbiji?

Kućice za odmor prodaju se u sklopu stečajnog postupka nad građevinskim poduzećem Primorje iz Ajdovščine, prenosi portal Net.hr.

Nije se štedelo

Za komadić raja na Cresu nije se štedelo - kvadrati u prvom redu do mora plaćali su se po pet, šest i više hiljada evra. Rekord drži ponuđenih 360.000 evra za bungalov od 40 kvadratnih metara s pripadajućom terasom na rubnom delu naselja, tik uz more.

No, kako pišu slovenački mediji koji se pozivaju na navode saradnika stečajnog upravinika GP Primorja Rudolfa Hrameca, čini se da je taj kupac ipak na kraju odustao od kupovine, prenosi Novi list. Krajem novembra prošle godine za tu kućicu su licitirala čak 232 zainteresovana ponuđača. U tom paketu prodata su još četiri bungalova i svi su prodati po zapanjujućim cenama; od 270 hiljada evra, koliko je kupac izdvojio za bungalov od 40 kvadrata, dok je jedan manji od 33 metra otišao za 180.000 evra.

Sve licitacije potrajale su manje od sat vremena.

Posle prestonice - Novi Sad najskuplji; do stana najlakše doći u Majdanpeku

Kućice su se prodavale u paketu po pet-šest, svake srede do zaključno prošle nedelje. Na licitaciji početkom decembra kvadrat stambenog prostora prosečno se plaćao oko 5.500 evra, bez obzira što se nije radilo o samostalnim kućicama, već o apartmanima u dvojnim i trojnim objektima.

Za svaki od pet bungalova koji su se prodavali po početnoj ceni od 70.816 evra, prošle srede dobilo se od 156.000 do 205.000 evra, odnosno sve ukupno 913.000 evra. Najzad, u stečajnu masu slovenačkog Primorja, od prodaje bungalov-kućica na ostrvu Cresu, sliće se gotovo 7,7 miliona evra.

Radničko odmaralište

To građevinsko poduzeće je u stečaju od 2012, a kao deo stečajne mase tog preduzeća našlo se i 38 kućica u Staroj Gavzi, izgrađenih u periodu od 1978. do 1981. godine. Firma Primorje iz Ajdovščine svojevremeno je povoljno kupila veliko zemljište uz more u uvali Gavza, svega nekoliko kilometara udaljeno od naselja Cres gdje su izgradili 194 kućice.

Više nisu toliko jeftine: Još jedna vrsta nekretnina poklekla pod pritiskom korone

Radilo se o odmaralištu koje je bilo namenjeno radnicima tog preduzeća. Deo tih kućica s vremenom je prodat drugim slovenačkim firmama, a tokom privatizacije devedesetih godina, u vlasništvo dela tih atraktivnih mjesta za odmor došle su i privatne osobe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: