Urednica B92 Biza: "Imaćemo po čemu da pamtimo 2021, u Novu godinu ulazimo s mnogo planova"

"Uh, kakva godina...", pomisliće danas mnogi osvrćući se na 2021.

Fokus

Izvor: B92

Subota, 01.01.2022.

05:47

Urednica B92 Biza:
Ana Ristoviæ; Foto: Promo/Aleksandar Krstoviæ

I zaista, imali smo po čemu da je pamtimo. Posle šoka koji je donela 2020, zaključavanja koje niko ne želi da se ponovi, strepnji, neizvesnosti i brdo novih veština koje smo naučili (a videli smo da, kad nužda natera, umemo da radimo kod kuće, učimo sa decom kod kuće, budemo frizeri kad zatreba...), došla je 2021. i donela nove izazove.

Privrede su se otvorile, ali nisu imale adekvatan odgovor na talas potražnje koji ih je zapljusnuo. Svi su bili željni svega, a lanci snabdevanja počeli su da "štucaju" - roba je kasnila, ponestalo je čipova, poluprovodnika, cene građevinskog materijala - od stiropora do čelika - skočile su i dovele do poskupljenja građevinskih objekata. Nekretnine su doživele pravi cenovni bum, između ostalog i zato što su ljudi za njih pokazali veliko interesovanje, percipirajući ih kao sigurnu investiciju u krizi koju je korona izazvala. Koliko problema može da nastane na tom tržištu najbolje je u godini za nama pokazao slučaj Evergrandea, džinovskog kineskog investitora u nekretnine, koji je nakupio milijarde dolara duga, a mnogi su u tome videli sličnosti sa padom Liman bradersa i povlačili paralele sa krahom svetske ekonomije 2008. godine. Biće zanimljivo gledati kako se stvari na tom polju odvijaju 2022. i kakvom ćemo epilogu na kraju svedočiti.

B92 Biz - prvih 15 godina

Ređali su se i rekordi u 2021. - od bitkoina koji je dostigao najvišu vrednost ikada i premašio granicu od 68.000 dolara po novčiću, do gasa u Evropi koji se u jednom trenutku prodavao za oko 2.200 dolara za hiljadu kubnih metara. Energetska kriza uzdrmala je razvijeni Zapad Evrope, a sve oči bile su, kao i svake zime, uprte u Rusiju, odakle je stigao odgovor "Sami ste krivi". Tako bi se, naime, u najkraćem preneo odgovor predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, koji je u decembru, na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare, prebacio Evropi da prodaje ruski gas sedam puta skuplje.

O svemu tome, ali i brojnim drugim temama, B92 Biz informisao je javnost prethodnih 365 dana. Trudili smo se da budemo brži i precizniji od drugih, da budemo bolji iz dana u dan. Da opravdamo vaše poverenje i ispunimo vaša očekivanja, a znamo koliko su ona visoka.

Naša rubrika proslavila je 2021. i svoj 15. rođendan. Uz redizajniran izgled, olakšanu pretragu i modernije koncipiran sadržaj, B92 Biz napravio je još jedan, veliki korak napred.

Ministar Mali čestitao B92 Bizu 15 godina rada: "Čitaoci vam veruju i to je uvek najvažnije"

Svesni smo koliko je još takvih koraka pred nama, ali im u susret idemo sa mnogo optimizma. Nastavljamo da rastemo uz vas i zbog vas.
Ana Ristoviæ; Foto: Promo/Aleksandar Krstoviæ
Nastavljamo da negujemo sve vrednosti zbog kojih nas čitate, da se bavimo temama za koje ste nam stavili do znanja da vas zanimaju i nestrpljivo čekamo vaše reakcije.

Izveštavaćemo o glavnim ekonomskim pitanjima u zemlji i inostranstvu, o trendovima na berzama, analizama i predviđanjima stručnjaka, o savetima kako da uštedite, pronađete bolji posao ili pokrenete sopstveni biznis, ali i o tome na koje stvari da obratite posebnu pažnju kao potrošač.

Informisaćemo vas o svim bitnim koracima koji se čine na polju ekonomske politike Srbije, bilo da se radi o sistemskim promenama, poput uvođenja e-faktura ili procesa eFiskalizacije, bilo da se radi o kapitalnim investicijama u puteve i nove objekte ili nešto treće.

Ministarka čestitala B92 Bizu jubilej: "Da nastavite da radite kao i do sada"

Naročito ćemo se baviti sektorom nekretnina, stavljajući se na mesto vas kao čitalaca i odgovarajući na pitanja kako najpovoljnije kupiti, iznajmiti i opremiti dom, vikendicu ili poslovni prostor. Želimo da Moj kvadrat postane mesto za sve koji imaju dileme na tom polju i potrebna im je informacija više. Upoznaćemo vas sa propisima, dati kreativna rešenja, upozoriti na najčešće greške i istraživati trendove na tržištu.

Planova je mnogo... A vi? Kakva su vaša očekivanja od 2022. godine, poslovne ideje, želje i nade? Šta biste još voleli da čitate na našoj rubrici? Podelite svoje mišljenje sa nama u komentarima.

Momirović: B92 Biz je postao nezaobilazan i najbrži izvor informacija za poslovni svet u Srbiji

Tim B92 Biza vam želi mnogo uspeha, da 2022. bude vaša godina, ali i godina u kojoj ćemo rasti zajedno. Ostajemo vaša adresa za sve najvažnije vesti iz sfere ekonomije.

Srećni praznici!

Ana Ristović, urednica B92 Biza

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: