Mis univerzuma: Zašto su Filipini opsednuti lepotom

Nova Mis univerzuma dolazi sa Filipina, gde je takmičenje izuzetno popularno - ali ima i onih koji poručuju da omalovažava žene.

BBC

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2018.

12:18

Mis univerzuma: Zašto su Filipini opsednuti lepotom
Mis Filipina/Reuters

Filipini - zemlja opsednuta takmičenjima lepote, slave svoju četvrtu pobedu na izboru za Mis univerzuma, uz izlive ponosa i podrške na internetu.

Katriona Grej pobedila je u finalu globalnog takmičenja rano jutros u Bangkoku, glavnom gradu Tajlanda.

Iako su veoma popularna, ovakva takmičenja često se optužuju za objektivizaciju žena i promovisanje rodne nejednakosti.

Aktivisti ih opisuju kao "paradu mesa".

https://twitter.com/MissUniverse/status/1074500201258180608

Izbor i na Internetu

Hauard Džonson, BBC Manila

Izbori za mis su veoma važne manifestacije na Filipinima. Porodice se okupljaju oko televizora da ih gledaju. Napravljene su i grupe za četovanje, kako bi se razmenjivali komentari o garderobi i dešavanjima na bini.

Čak su i frizerski saloni u Manili u nedelji za nama davali posebne popuste, koji su rasli kako je Grej napredovala kroz runde takmičenja.

Jedan prijatelj Filipina opisao je opsesiju zemlje u ovakvoj situaciji rečima: "Ako tokom borbe filipinskog boksera Meni Pakjaoa na ulicama nema saobrađaja, izbori za mis ruše internet".

Filipini su učešće u takmičenjima lepote nasledili od bivših kolonizatora Španije i Amerike, ali tokom vladavine diktatora Ferdinanda Markosa i njegove glamurozne supruge Imelde tokom 1970-ih i 1980-ih popularnost takmičenja je uzletela.

Ova zemlja je bila organizator takmičenja 1974. godine i uspeh je zaokružio mesto Filipina na svetskoj pozornici lepote i inspiraisao buduće generacije da se takmiče.

Feministkinje u toj državi kažu međutim da takmičenje degradira žene.

Umetnica i aktivistkinja Niki Lana naziva ga "paradom mesa", koja postavlja "nedostižne standarde lepote" za većinu žena. https://twitter.com/gretchenho/status/1074509442392023040 Pobednica takmičenja Katriona Grej ima 24 godine i rođena je u Kernsu. Otac joj je Australijanac, a majka Filipinka. Odrasla je u Australiji, ali se preselila u Manilu da radi kao model i glumica.

Njen trijumf, najpre na takmičenju za Mis Filipina, a zatim i Mis univerzuma, entuzijastično su pratili stanovnici Filipina, kako u toj zemlji, tako i širom sveta.

Takmičenja lepote i dalje su ekstremno popularna širom Filipina. Svoje izbore imaju čak i škole, sela i gradovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: