Automobili

Sreda, 29.11.2023.

13:17

Sa Slovencima nema šale: Uvode drastične mere u saobraćaju

Predviđena je nulta tolerancija na alkohol.

Izvor: Izvor: seebiz.eu

Sa Slovencima nema šale: Uvode drastične mere u saobraćaju
Foto: Rudiecast/Shutterstock

Slovenački parlament usvojio je Rezoluciju o nacionalnom programu bezbednosti saobraćaja na putevima za narednih sedam godina, koja podrazumeva ograničenje brzine kretanja na 30 km/h na mnogim saobraćajnicama i snižavanje dozvoljene količine alkohola u krvi na 0,0 promila.

Nove mere bi trebalo da obezbede da do 2030. godine u nesrećama ne pogine više od 50 ljudi godišnje, a da ne bude povređeno više od 400 ljudi.

Rezolucijom je predviđen i razvoj infrastrukture za dalje promovisanje bezbednog korišćenja javnog prevoza, pešačenja, vožnje bicikla i drugih oblika mobilnosti, piše seebiz.eu.

Istovremeno, planirano je proširenje područja maksimalno dozvoljene brzine od 30 kilometara na sat i područja umerenog saobraćaja, posebno u blizini škola, vrtića, na raskrsnicama javnog putničkog saobraćaja i naseljenih mesta.

Rezolucija, između ostalog, predviđa pooštravanje zakona za povratnike u saobraćajnim prekršajima kao i mogućnost povećanja odštetnog zahteva za izazivanje teške saobraćajne nezgode pod uticajem alkohola ili droge sa 13.560 na čak 130.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: