Električni Japanac je brži od Nevere – dva nova rekorda VIDEO

Jači, skuplji i brži električni superautomobil oduševio je ljubitelje automobila.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 26.05.2023.

18:15

Električni Japanac je brži od Nevere – dva nova rekorda VIDEO
EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Japanski proizvođač je 2019. godine najavio da može da dostigne 60 mph (96 km/h) za manje od postignutih 1,72 sekunde, pa čak i za manje od 1,7 sekundi.

U međuvremenu se mnogo toga promenilo, a posle premijere u Dubaiju, automobil je sada stigao i u Veliku Britaniju. Na "ostrvu" je uspeo da obori dva rekorda, možda malo neobična, ali veoma impresivna.

Reč je o ubrzanju od četvrt milje, a dobri poznavaoci uličnih trka znaju da dostizanje maksimalne brzine do 200 km/h zvuče impresivno u tom vremenskom opsegu.

Tako da japanska Aspark Owl prelazi četvrt milje (402 m) prosečnom brzinom od 322 km/h. Tačno, prosečnom brzinom. Pokušao je da vozi "Sovu" na samo osmini milje i završio sa jednako impresivnim prosekom od 309 km/h.

Sada shvatate koliko je malo potrebno da ovaj automobil postigne maksimalnu brzinu od 400 km/h. Iako je Rimac sa Never oborio 23 rekorda, a Aspark "samo" dva, ovi imaju posebnu težinu - potvrdio je Ginis.

Podsećanja radi, Aspark Sova ima četiri elektromotora, sa 2012 KS i 2000 Nm. I dok po snazi parira Neveri, baterija je skoro duplo manja sa kapacitetom od 64 kVh. Prema NEDC-u, ima domet od 450 km.

Planirana je proizvodnja u samo 50 primeraka, a početna cena je 2,9 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: