Kako je Ford ispustio istorijsku šansu zvanu Volkswagen

Ford je nakon Drugog svetskog rata propustio istorijsku priliku da bez finansijske nadoknade postane vlasnik Volkswagena.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 29.01.2023.

09:30

Kako je Ford ispustio istorijsku šansu zvanu Volkswagen
Foto: VW promo

Kompanija iz Wolfsburga je bila na nesigurnom terenu i u ruševinama. Nakon kraćeg razmišljanja Fordove uprave ponuda je odbijena.

ordu je sugerisamo da preuzme VW nakon Drugog svetskog rata, kada je nemački div bio patuljak u ruševinama, navodi Revija HAK. Postojao je samo nacrt i skromni proizvodni proces nečega što se zvalo KdF-Wagen i proizvedeno je u svega 210 primeraka pre nego što je fabrika prestala s radom zbog savezničkog bombardovanja i ratne prenamene.

Snaga kroz užitak je prevod skraćenice KdF osmišljene u kancelariji nacističkog diktatora Adolfa Hitlera, a nakon rata nije bilo ni snage ni užitka. Fabrika u Wolfsburgu je završila u britanskom sektoru, a interesa za kupovinu gotovo besplatne kompanije nije bilo.

Za preuzimanje su 1947. godine prvo upitani ljudi iz Rootes grupe (proizvođači Hilmana, Humbera i Sunbeama), ali njih nije zanimala nemačka avantura, a u KdF-Wagenu nisu videli komercijalni potencijal.

Britanska uprava nije znala šta da učini s fabrikom pa su 1948. godine uspostavljeni kontakti s Fordom. Henry Ford II i predsednik uprave kompanije Ernest Breech su došli na sastanak s Britancima i potonji je u jednom trenutku rekao vlasniku:

- Gospodine Ford, mislim da ovo što su nam ponudili ne vredi ništa!

Sada bi bilo najlakše tadašnje Fordove šefove optužiti za diletantizam, ali treba biti iskren i napomenuti da je fabrika u Wolfsburgu bila udaljena samo nekoliko kilometara od sovjetske okupacione zone, a planirati geografski riskantan biznis u vreme Hladnog rata koji je imao tendenciju usijanja nije imalo smisla.

Britanci su fabriku predali na upravljanje nemačkom inženjeru Heinrichu Nordhoffu, a sve ostalo nakon toga je priča o uspehu. KdF Wagen je postao Buba, došao je Golf…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: