Kraj AM radija u automobilima?

"Ako radio nestane iz automobila, to bi bilo zaista poražavajuće".

Automobili

Izvor:

Četvrtak, 15.12.2022.

11:06

Kraj AM radija u automobilima?
Foto: kryzhov/Shutterstock

AM radio bi mogao da nestane nakon što su ga vozači slušali u automobilima duže od jednog veka. Naime, auto-kompanije prestaju da nude ovu opciju u svojim električnim vozilima.

Električna vozila stvaraju više elektromagnetnih smetnji nego vozila sa pogonom na benzin i dizel, uzrokujući više statičkog elektriciteta, buke i zujanja na AM signalu nego na FM signalu, piše Njujork tajms.

Smetnje su primorale nekoliko proizvođača automobila, uključujući Teslu, Audi, Porsche, Volvo i Volkswagen, da uklone AM radio iz svojih električnih modela.

Uveden 1920-ih, AM je opstao jer signal putuje dalje od FM-a, često je jeftiniji za upotrebu i ostaje popularan kod starijih slušalaca radija.
Foto: Lasse Johansson/Shutterstock
Mnogi se brinu da bi uklanjanje AM radija iz električnih vozila moglo označiti početak trenda nestajanja ovih radio stanica.

"Ako radio nestane iz automobila, to bi bilo zaista poražavajuće", rekla je Nola Dejvs Mozes, direktorka distribucije radio mreže Native Voice One u Indijani.

"Da li je ovo prvi korak? Da li je FM sledeći", zapitala se ona.

Naravno, ostaje digitalni radio, kao još jedna aktuelna tehnologija, ali tu je i pitanje dugoročne strategije.

Usluge strimovanja, lične liste pesama takođe su uzroci ugroženosti radija u automobilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: