Ipak blaži Euro 7: Benzinci neće dramatično poskupeti, kraj dizelaša u mnogim modelima

Evropska komisija je popustila i predlaže blažu Euro 7 normu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2022.

08:21

Ipak blaži Euro 7: Benzinci neće dramatično poskupeti, kraj dizelaša u mnogim modelima
Foto: Greentellect Studio/Shutterstock

Vremena su teška, a čini se da će ekologija sada malo pričekati, odnosno neće biti primarni fokus evropske politike u sledećih nekoliko godina.

Evropska komisija navodno je usuglasila odluku o novoj Euro 7 normi izduvnih gasova. Ograničenja koja se danas već primenjuju za putničke automobile sa benzinskim motorima trebalo bi da se zadrže, prema novom nacrtu standarda emisije Euro 7, piše Revijahak.

Jedino bi se dizelaši, koji prema trenutnom standardu Euro 6d smeju ispuštati u atmosferu nešto veće količine azotnih oksida (NOx), morali prilagoditi nivou benzinskih motora.

Osim toga, prema EK kontrolu stvarnih emisija tokom rada motora potrebno je samo malo pooštriti.
Foto: Kichigin/Shutterstock
Najave Euro 7 norme bile su mnogo strože, pogotovo za benzince. Komisija svoju promenu mišljenja pravda trenutnim geopolitičkim i privrednim okolnostima.

Pojednostavljeno, mali benzinski automobili, kao što su Dacia Sandero, Volkswagen Polo ili Škoda Fabia ne bi trebalo da dramatično poskupe.

Odnosno, sada neće biti potrebne nove tehnologije prečišćavanja izduvnih gasova koje su bile nužne u ranijim predlozima Euro 7 norme (spominjao sa rast cena vozila od dve hiljade evra naviše).

Šta će biti sa dizel motorima u putničkim vozilima?

Foto: y r.classen/Shutterstock
U izduvne sisteme proizvođači će morati da ugrađuju nove i skupe filtere, koji će smanjivati količinu NOx-a.

U malim automobilima dizel agregati bi mogli potpuno nestati, a mogli bi se zadržati samo u većim i skupljim limuzinama i SUV modelima, gde će se cena novih tehnologija sigurno preneti na kupce.
Foto: ddisq/Shutterstock
Komisija je očigledno popustila pred argumentima lobija auto-industrije, koja traži manje troškove razvoja novih tehnologija za benzince i dizelaše kako bi se mogla pripremiti za električnu tranziciju.

Komisija ima drugačiji pogled na situaciju za privredna vozila, kao što su kamioni ili autobusi: zasebna regulativa Euro 7 određena za njih predviđa nešto stroža ograničenja emisija izduvnih gasova, jer se dizel motori mogu očekivati u ovom segmentu i posle 2035. godine kada se za putničke automobile očekuje zabrana prodaje novih benzinaca i dizelaša.

Zdravstvene i ekološke prednosti samo od ovog novog, razvodnjenog predloga procenjuju se na do 55,8 milijardi evra za automobile i do 133,6 milijardi evra za privredna vozila tokom 25 godina, što je mnogo više od cene doplata.

To je uglavnom zbog smanjenja štetnih emisija azotnih oksida (NOx) i finih čestica (PM2,5). Prema podacima Evropske unije, svake godine u EU 400.000 ljudi prerano umre od posledica zagađenja vazduha, na primer od bolesti srca, pluća ili raka.

Pritom je, kažu istraživanja, drumski saobraćaj uzrokovao 70.000 preuranjenih smrti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: