Manuelni menjač brzo gubi na popularnosti – automatici preuzimaju tržište

Ručno menjanje brzina više nije popularno, a kvalitet i komfor koji nude automatski menjači očigledno su sve važniji kupcima.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2022.

11:23

Manuelni menjač brzo gubi na popularnosti – automatici preuzimaju tržište
Foto: Motortion Films/Shutterstock

O tome da su manuelni menjači sve manje prisutni na tržištu pisali smo u nekoliko navrata. Ali nije loše podsetiti se kako tržište diše.

Neki modeli, poput BMW-ove Serije 3, više uopšte namaju u ponudi ručne menjače, dok su neki proizvođači, poput Mercedesa, ograničili manuelce samo na bazične, najmanje modele, poput A klase.

Manuelno menjanje brzina više nije popularno, a kvalitet i komfor koji nude automatski menjači očigledno su sve važniji kupcima. Evo kakva je situacija na najznačajnijem evropskom tržištu.

Vozači u Nemačkoj sve više voze automobile sa automatskim menjačima. Kako je objavio Deutsche Automobil Treuhandu (DAT), dve trećine (66,4%) novih vozila prodanih ove godine opremljeno je automatskim menjačem.

Poređenja radi, 2000. godine tek je petina automobila (19,6%) bila opremljena manuelnim menjačem.

Da možete da birate, koji menjač biste želeli da imate u svom automobilu?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

142 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: