Porsche zaustavlja proizvodnju

Porsche je prvi brend koji će potpuno zaustaviti proizvodnju svih modela.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 09.03.2022.

17:00

Porsche zaustavlja proizvodnju
Foto: Porsche 911 GT3 RS

Zbog eskalacije sukoba u Ukrajini, nemačka automobilska industrija je na dodatnim iskušenjima. Posle krize izazvane nestašicom poluprovodnika, novonastala situacija u Ukrajini potpuno je poremetila snabdevanje delovima.

Posebno je pogođena Volkswagen grupa, koja je zbog nestašice delova već započela obustave u proizvodnji pojedinih delova, uključujući i modele automobila. Porše nije pošteđen, pa će ovog meseca postepeno gasiti proizvodnju svojih modela, što bi uskoro moglo da znači i potpuni prekid proizvodnje.

Doduše, verovatno je reč o privremenom prestanku proizvodnje, ali to će svakako produbiti probleme sa snabdevanjem automobila na tržištu. S druge strane, dalja eskalacija sukoba mogla bi značiti duži prekid proizvodnje, jer se trenutno ne zna kako bi se prevazišli problemi snabdijevanja iz ratom zahvaćenih područja.

Ovaj plan je potvrdio i Porsche. Njihov portparol potvrdio je magazinu Motor1 da je proizvodnja u fabrici u Lajpcigu stala 2. marta i da mašine u Cufenhauzenu i dalje rade. „U narednim danima i nedeljama radimo kratkoročno i stalno procenjujemo situaciju“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, ova vest stiže samo nekoliko dana nakon što je Porše saopštio da obustavlja isporuke automobila u Rusiju, gde ima 26 prodajnih centara i ima godišnju prodaju od 6.262 automobila, prema podacima za 2021. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: