AMSS apeluje na profesionalne vozače da obezbe sertifikat i kvalifikacionu karticu na vreme

Sertifikat o stručnoj kompetentnosti i kvalifikacionu karticu mora da ima svaki vozač kome je upravljanje vozilom osnovno zanimanje kada upravlja vozilom C, C1, D, D1, CE, CE1, DE ili D1E kategorijom, navodi se u saopštenju.

Podeli
Foto: Artzzz/Depositphotos
Foto: Artzzz/Depositphotos

Uz Zahtev za izdavanje sertifikata i kvalifikacione kartice potrebno je priložiti:

Fotokopiju ili ispis lične karte vozača – originalni dokument na uvid;

Fotokopiju vozačke dozvole vozača – originalni dokument na uvid;

Fotografiju vozača formata 25x35 mm, ne starija od 6 meseci;

Dokaze o izvršenim uplatama.

Auto-moto savez Srbije je od 2019. godine, a na osnovu ovlašćenja Agencije za bezbednost saobraćaja za poslove podnošenja i obrade zahteva za izdavanje sertifikata i kvalifikacionih kartica za vozače, u okviru poslova poverenih Zakonom o bezbednosti saobraćaja, započeo proces sertifikacije profesionalnih vozača u ovlašćenim ekspoziturama AMSS na 38. lokacija na teritoriji cele zemlje.

Sertifikat o stručnoj kompetentnosti i kvalifikacionu karticu mora imati svaki vozač kome je upravljanje vozilom osnovno zanimanje kada upravlja vozilom C, C1, D, D1, CE, CE1, DE ili D1E kategorijom, a kojima se potvrđuje početna kvalifikacija za prevoz tereta odnosno prevoz putnika i nema rok važenja.

Foto: Artzzz/Depositphotos
Foto: Artzzz/Depositphotos

AMSS apeluje da svi profesionalni vozači sa srpskom vozačkom dozvolom, u nekoj od naših ekspozitura na vreme podnesu zahtev za sertifikat i kvalifikacionu karticu.

- Svi vozači koji na dan stupanja na snagu Pravilnika o uslovima i načinu sticanja sertifikata o stručnoj kompetentnosti i kvalifikacione kartice, kao i u periodu od jedne godine od dana stupanja, imaju u vozačku dozvolu upisanu neku od kategorija C, C1, D, D1, CE, C1E, DE ili D1E, mogu podneti u AMSS ekspoziturama zahtev za izdavanje sertifikata i kartice, bez pohađanja obavezne obuke i polaganja stručnog ispita.

- Kvalifikaciona kartica vozača je međunarodni dokument i podaci su dvojezični, na srpskom jeziku (ćirilično pismo) i engleskom jeziku, i kao lični dokument glasi na ime vozača

Celokupan spisak AMSS ovlašćenih ekspozitura sa adresama, kontakt telefonima i uputstvom za popunjavanje uplatnica i zahteva za izdavanje, možete pronaći na sajtu Auto-moto saveza Srbije: www.amss.org.rs.

strana 1 od 63 idi na stranu