Tehnologija sa trkačke staze i na "civilnim" gumama

Dunlop je predstavio pneumatik SportSmart TT izrađen je po tehnologiji koja se primenjuje na trkama Svetskog Endurance prvenstva FIM EWC.

Podeli
Dunlop SportSmart TT (prednji pneumatik)
Dunlop SportSmart TT (prednji pneumatik)

Tehnologija NTEC RT omogućava prilagođavanje pritiska u pneumatiku i čini ga pogodnim kako za dinamičnu drumsku vožnju, tako i za korišćenje na trkačkoj stazi.

SportSmart TT je razvijen za potrebe motociklista koji žele da koriste iste pneumatike i na putu i na trkačkoj stazi i od njih očekuju najviši nivo sportskih performansi koji su istovremeno pogodni i za drumsku vožnju.

Skraćenica TT u imenu pneumatika znači "Track Technology" i označava tehnologiju za trkačku stazu.

Dunlop SportSmart TT (zadnji pneumatik)
Dunlop SportSmart TT (zadnji pneumatik)

Dunlop je, naime, pri razvoju pneumatika koristio znanje i iskustvo stečeno u 2017. godini pobedom na trkama Isle of Man TT Superbike i Senior, kao i iskustvo tima GMT94 na svetskom prvenstvu FIM u endurans vožnji, kako na trkama Bol d’Or tako i na 24 časa Le Mana.

Na pomenutim trkama Dunlop je razvio novi polimer za motosport – za bolje prijanjanje i veću izdržljivost – i upotrebio ga za pneumatik SportSmart TT kao deo smeše MultiTread.

Tehnologija NTEC RT

Tehnologija NTEC RT (Road and Track – za put i trkačku stazu) omogućava prilagođavanje pritiska u zadnjem pneumatiku tako da povećanjem njegove površine naleganja motociklisti mogu da voze i po trkačkoj stazi.

Na taj način vozači za drumsku vožnju održavaju standardni pritisak koji preporučuje proizvođač, a za trkačku stazu ga smanjuju i tako do 24 procenta povećavaju površinu naleganja pneumatika.

NTEC obezbeđuje prijanjanje koje je skoro u potpunosti jednako prijanjanju pneumatika namenjenih prvenstveno za trkačku stazu.

Foto: Dunlop
Foto: Dunlop

"Speed Vent" za optimalnu temperaturu prednjeg pneumatika

Vizuelno vrlo upadljiva karakteristika pneumatika SportSmart TT je jedinstven gazni sloj za koji je korišćena tehnologija kanala Speed Vent.

Korišćenje Speed Vent (SV) sa precizno izračunatim kanalima i površinom naleganja obezbeđuje optimalnu kontrolu temperature.

Prednji pneumatik se pri vožnji na pravcu efikasno hladi učinkom aerodinamike. Pri vožnji u krivinama, gazeći sloj SV omogućava efikasnije otvaranje i zatvaranje kanala da bi pneumatik optimalno prijanjao na podlogu i bolje odvodio toplotu.

Vesti

McLaren – nikad SUV

Mnogi tradicionalno proizvođači superautomobila poput Lamborghinija (a uskoro će i Ferrari) nisu odoleli SUV trendu pa su napravili i svoju verziju, ali tome se i dalje žestoko suprotstavlja McLaren.

Vesti ponedeljak 30.04. 20:15 Komentara: 30

Galerija: BMW i8 Roadster

Kabriolet verzija BMW-ovog sportskog hibrida predstavljena je krajem 2017, a u februaru je u Lajpcigu počela serijska proizvodnja ovog ekskluzivnog automobila. Početak prodaje modela i8 Roadster propraćen je bogatom galerijom fotografija.

Vesti ponedeljak 30.04. 13:50 Komentara: 9
strana 1 od 78 idi na stranu