Novi Golf će koštati Volkswagen 3 milijarde evra

Volkswagen je saopštio da će u pogon u Volfsburgu investirati tri milijadre evra kako bi tu fabriku pripremio za proizvodnju sledeće, osme generacije modela Golf.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 30.11.2017.

14:04

Novi Golf će koštati Volkswagen 3 milijarde evra
Aktuelni VW Golf GTI (ilustracija)

Kako su rekli u nemačkom auto-gigantu, ova sredstva biće usmerena u zamenu opreme i alata u proizvodnom pogonu, kao u novi centar za dizajn i tehnički razvoj vozila.

U Volkswagenu kažu da će ova ulaganja pomoći da se osigura dugoročna poslovna budućnost brenda.

“Odobrena sredstva za razvoj vozila marke VW i našu fabriku znače da je budućnost kompanije sigurna, bez obzira da će se ona zasnivati na električnim automobilima ili modelima sa konvencionalnim motorima”, rekao je jedan od funkcionera kompanije, Bernd Osterloh.

Prema ranijim najavama, Golf 8 trebalo bi da bude predstavljen 2019. godine, a lansiranje nove generacije vremenski će se podudariti sa pojavom Volkswagenovih električnih automobila, koje će predvoditi I.D. hečbek.

Volkswagen će prilikom konstruisanja "osmice" koristiti unapređenu varijantu modularne MQB mehaničke platforme, koja će zahvaljujući upotrebi lakših materijala imati za 70 kg manju masu od postojeće.

VW će ostati dosledan svom "evolutivnom dizajnu" spoljašnjosti, pa ne treba očekivati velike promene u eksterijeru vozila. Ipak, novi Golf imaće vitkiju liniju i nešto niži prednji deo, sa novim LED farovima.

Pozadi je predviđena još jedna stilska novina – naziv modela biće uočljiviji i naglašeniji, a nalaziće se na sredini vrata prtljažnika, slično kao kod modela Arteon.

Znatno veće promene očekuju se u kabini automobila. U skladu sa vladajućim trendovima u auto-industirji, većina fizičkih komandi – dugmića i prekidača, biće zamenjena komandama na "toucscreen" ekranu multimedijalnog sistema.

Kada je reč o motorizaciji, pored (i dalje) neizbežnih benzinaca i dizelaša, Golf 8 imaće i novu verziju sa takozvanim "blagim" hibridnim pogonom koji će koristiti 48-voltni električni sistem.

"Blagi hibridni pogon odigraće važnu ulogu u novom Golfu, s obzirom da će debitovati upravo na tom modelu", izjavio je letos prvi čovek kompanije, Herbert Diess i dodao da će ova vrsta pogona nakon Golfa najverovatnije biti primenjena i u manjim VW modelima.

Posle dizel skandala koji je naneo štetu Volkswagenu i rasta troškova izrade dizel motora kako bi se zadovoljili ekološki standardi, "blagi " hibridni pogon predstavljaće odgovarajuću alternativu dizelašima – biće "zeleniji", a istovremeno podjednako ekonomičan.

Volkswagen će zadržati postojeći četvorocilindarski 1.5 litarski turbo benzinac, a umesto aktuelnog 1.6 litarskig dizelaša, predviđen je novi dizel motor, zapremine 1.5 litara. Nakon regularne verzije Golfa 8, uslediće i sportski Golf GTI i Golf R modeli, snage između 250 i 350 ks.

Plug-in hibrid GTE biće takođe u ponudi, ali ne i električni e-Golf, kojeg će zameniti model na struju iz pomenute I.D. Generacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: