Nissan u Parizu 2012.

Na sajmu automobila u Parizu, Nissan nam je predstavio krosover koncept TeRRa sa pogonom na vodonik, osveženi kupe i roudster 370Z i sportski Juke NISMO.

Podeli

U Nissanu kažu da je krosover TeRRa razvijen isključivo kao koncept sa namerom da se javnost upozna sa dosadašnjim napretkom japanske kompanije kada je reč o vozilima sa vodoničnim gorivim ćelijama.

Prema njihovim rečima, TeRRa predstavlja dokaz da je takva vrsta vozila već spremna za serijsku proizvodnju, pod uslovom da vodonik kao gorivo postane dostupan velikom broju korisnika.

Po dimenzijama TeRRa je kompaktni krosover, dužine 4.160 mm, širine 1.800 mm i visine 1.560 mm, koji će se kretati pomoću tri elektromotora (1 napred, 2 pozadi).

Motori će se napajati energijom koju proizvode vodonične gorive ćelije. Prednji motor, koji pokreće prednje točkove, identičan je elektromotoru iz modela LEAF, dok će se ostala dva električna agregata nalaziti unutar zadnjih točkova.

Evropsku premijeru u Parizu imao je Nissan 370Z za 2013. godinu. Nissanov sportski automobil prikazan je sa restilizovanim prednjim delom i vertikalno postavljenim dnevnim LED svetlima koja se nalaze na krajevima prednjeg branika.

U ponudi su nove boje karoserije, kao i redizajnirane 18 i 19 inčne alu felne.

Od ranije poznat 3.7 litarski V6 razvija 328 ks, a snaga se može prenositi preko šestostepenog ručnog ili sedmostepenog automatskog menjača.

Juke NISMO, koji će se u prodaji pojaviti početkom 2013. godine, vizuelno se razlikuje od standarnog modela pre svega po aerodinamičkim dodacima i proširenim krilima oko točkova, a izmenjen je i dizajn prednjeg i zadnjeg branika.

Točkovi od 18 inča standardni su deo opreme, a osim poboljšanog upravljačkog sistema, modifikovano je i oslanjanje.

Za pogon se koristi unapređena verzija 1.6 litarskog turbo-punjenog motora sa direktnim ubrizgavanjem. Ovaj agregat sada je u stanju da razvije 200 ks, pri 6.000 o/min, i 250 Nm maksimalnog obrtnog momenta koji je dostupan od 2.400 do 4.800 o/min.

U verziji sa pogonom na prednjim točkovima, Juke NISMO od 0 do 100 km/h ubrzava za 7,8 s, uz maksimalnu brzinu koja iznosi 215 km/h.

Model sa pogonom na sva četiri točka standardno će biti opremljen CVT menjačem. Ubrzanje do 100 km/h postiže se za 8,2 s, a najveća brzina koju ova verzija može da postigne je 200 km/h.

Pogledajte galeriju fotografija sa sajma automobila u Parizu 2012.

Više informacija o premijerama na sajmu automobila u Parizu možete pročitati u našem Specijalu.

Vesti

strana 1 od 1312 idi na stranu