Automobili

Ponedeljak, 28.11.2022.

12:33

Nova tehnologija pomaže: Bez sistema automatskog kočenja – 50 odsto nesreća više

Ovi sistemi su takođe pomogli u smanjenju broja povreda za 53%.

Izvor:

Nova tehnologija pomaže: Bez sistema automatskog kočenja – 50 odsto nesreća više
Foto: Robert Crum/Shutterstock

Nova američka studija Partnerstva za analitička istraživanja u bezbednosti saobraćaja (PARTS) otkrila je da aktivni sistemi bezbednosti u automobilima značajno smanjuju boj saobraćajnih nezgoda.

Konkretno, udraci u zadnji deo drugih vozila smanjeni su za 49% kada je vozilo bilo opremljeno upozorenjem na sudar spreda i automatskim kočenjem u nuždi, u poređenju sa automobilima koji su naleteli na druga vozila a nisu bili opremljeni ni jednim od ta dva sistema.

Ove tehnologije su takođe pomogle u smanjenju broja povreda u sudarima za 53%.

Sistemi automatskog kočenja u slučaju opasnosti ključ su bezbednosti jer ako je automobil opremljen samo sistemom upozorenja na vozilo ispred njega, broj sudara se smanjuje za samo 16%, a stopa povreda za 19%.

Studija je takođe dala odgovor na efikasnost sistema upozorenja na neželjeno napuštanje trake i sistema za zadržavnje vozila u saobraćajnoj traci.

Kombinacija upozorenja na napuštanje vozne trake i pomoći pri zadržavanju u voznoj traci pomogla je da se smanji broj sudara za 8%, dok je smanjila broj povreda za 7%.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: