BMW i8 Plug-In hibrid i i3 electric

BMW je u Frankfurtu predstavio konceptne verzije svojih prvih serijskih elektromobila: malog električnog automobila i3 i sportskog plug-in hibrida kupea i8.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.08.2011.

09:12

Default images

Model i3 "odvešće" bavarsku kompaniju na tržište vozila sa nultom emisijom štetnih gasova. Iz BMW-a su obećali da će oba vozila imati jake performanse, dinamiku u vožnji i upravljanje po kome je brend iz Minhena i poznat.



Kupe i8 pogoni novi 1,5-litarski trocilindrični motor koji će se naći u mnogim BMW i MINI modelima planiranim za 2014. godinu.
Iako su dva modela oblikovana i stilozovana drugačije, oni dele osnovne dizajnerske crte; imaju sjajan crni krov, delove karoserije u srebrnoj boji i kraljevsko plavom bojom naglašenu rešetku hladnjaka, felne i stranice.
Ovaj dizajnerski koncept naziva se "Stream flow" i podrazumeva karakterističnu liniju koja se proteže od C stuba ka prednjem delu automobila. Iz BMW-a očekuju da ova linija postane karakteristična za njihov brend.

Međutim, bez tih dizajnerskih tema, ova dva automobila potpuno su različita.
BMW i3 je mali automobil sa dva para vrata koja se otvaraju u suprotnu stranu, pa je pristupačniji ulazak u vozilo. Unutra se nalaze dva reda sedišta koja primaju četiri putnika.
Sa druge strane, i8 je aerodinamičan sportski kupe sa 2 vrata i konfiguracijom sedenja 2+2, za vozača i suvozača napred, plus za decu pozadi.
Kod modela i3 baterija se nalazi u podu vozila. Snaga se prenosi na zadnje točkove. Model i8 imat adaptiranu verziju istog motora, ali se snaga prenosi na prednje točkove. Baterija se nalazi u tunelu između putnika, a 1,5-litarski turbopunjeni benzinski motor smešten je između zadnjih točkova.

BMW i3 proizvodiće se u 30.000 primeraka godišnje, a cene za oba modela biće objavljene pred početak proizvodnje, početkom 2013. godine.

Fotografije - Nemanja Pantelić i Agencija Beta

Pratite naš specijal Sajam automobila u Frankfurtu 2011

Više fotografija sa Sajma pogledajte u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: