Kako će izgledati električni naslednik Minija Countryman FOTO

Koncept Aceman najavljuje novu eru u istoriji ovog britanskog brenda.

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2022.

09:32

Kako će izgledati električni naslednik Minija Countryman FOTO
Foto: Mini promo

Mini je i zvanično zakoračio u novu eru predstavljanjem novog koncepta automobila Aceman, odnosno studije koja najavljuje premijum krosover na struju, ali i novu generaciju električnih Mini modela.

Reč je o vozilima koja će imati isključivo električni pogon, uz naprednu digitalizaciju sa ciljem pružanja jedinstvenog zadovoljstva u vožnji, kažu u toj kompaniji.
Foto: Mini promo
Novi dizajnerski izraz Mini opisuje kao "harizmatičnu jednostavnost" u okviru koje novi model zadržava ključne tradicionalne karakteristike kombinovane sa inovativnim dizajnerskim izrazom.

Prvu priliku da se upozna sa novim Mini konceptom javnost će imati za vreme sajma kompjuterskih i video igara "Gamescom" krajem avgusta u Kelnu.
Foto: Mini promo
Novi Mini modeli koje najavljuje Concept Aceman u sebi integrišu karakteristike dva najuspešnija modela brenda - Mini Cooper i Mini Countryman, kako bi se stvorila moderna interpretacija krosovera.

Mladalački i živahni karakter Concepta Aceman naglašen je ekspresivnom završnom obradom karoserije i stilski usklađenom kontrastnom bojom za krov, dok njegove dimenzije iznose 4,05 metara (dužina), 1,99 metara (širina) i 1,59 metara (visina).
Foto: Mini promo
Revidiran dizajn u potpunosti izostavlja hromirane detalje koji su bili karakteristični za prethodne Mini modele.

Široki okviri na donjoj ivici karoserije, snažno oblikovani lukovi 20-inčnih točkova, upečatljiv krovni nosač i prednji i zadnji paneli dizajnirani kao zaštita od podvozja naglašavaju svestrane karakteristike krosovera koji nudi zabavu u gradskoj vožnji, objašnjavaju u Miniju.
Foto: Mini promo
Prednja maska vozila, koja je potpuno zatvorena, dobila je novu interpretaciju, a tradicionalno šestougaoni obris preoblikovan je u osmougaonu konturu.

Matriks LED jedinice su integrisane u njenom gornjem delu kako bi stvorile svetlosne efekte za dobrodošlicu svojim putnicima.
Foto: Mini promo
Na konceptom vozilu je postavljen i krovni nosač koji je u metalik boji širokog spektra: plava, tirkizna, zelena i ljubičasta, a stakleni krov na sebi ima konture Union Jack zastave.

Mini Concept Aceman farovi takođe imaju sopstvene konture, koje se razlikuju od klasičnog okruglog oblika.
Foto: Mini promo
Kokpit konceptnog automobila sveden je na najosnovnije stvari, baš kao što je dizajner klasičnog Minija, Alek Isignosis, to imao na umu 1959. godine.

Enterijerom dominira jednostavni dizajn sa jasnim konturama i pažljivo izvedenim detaljima, kombinujući inovativnu tehnologiju sa reinterpretiranim Mini dizajnerskim karakteristikama.
Foto: Mini promo
Enterijer je unapređen inovativnim, visokokvalitetnim, održivim materijalima: površine sedišta izrađene su od pletenog recikliranog tekstila sa kontrastnim bojama koje se kombinuju sa besprekornim digitalnim kontrolama sa novim OLED ekranom kao centralnim interfejsom, dok su hromirani elementi potpuno izostavljeni.

Volan, sedišta, paneli vrata i sve druge unutrašnje površine nisu izrađene od prirodne kože, već od obnovljivih materija. Volan je presvučen tamnozelenim somot velurom i pruža prijatan osećaj pod rukom.
Foto: Mini promo
Parkirna kočnica i selektor pogona su dobili nove pozicije na centralnoj konzoli, što je dodatno oslobodilo prostor u kabini.

Konzola, koja je u centralnom delu, zalazi duboko u enterijer i predstavlja savršenu postavku za centralni interfejs, koji je u obliku okruglog OLED ekrana i kombinuje sve funkcije instrument table i centralnog informacionog displeja.
Foto: Mini promo
Korisnički interfejs takođe ima potpuno novi grafički displej, moderan izgled i atraktivno dizajnirane vidžete.

Sistem displeja i kontrole u produkcijskom vozilu biće zasnovan je na najnovijoj generaciji Mini operativnog sistema, koji je po prvi put izgrađen na softverskom paketu Android Open Source Project (AOSP).

Mini nije objavio tehničke detalje, s obzirom da se radi o konceptu, a više informacija o električnom pogonu očekujemo kada bude spremna produkcijska verzija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: