Testovi 3

24.03.2024.

15:35

Test: Volvo XC60 T8 Recharge AT8 AWD

XC60 se nalazi u ozbiljnim godinama po automobilskim merilima. Ipak, pravi pogodak po pitanju dizajna omogućio mu je da ga i dalje kupci žele, pa je još najprodavaniji auto brenda Volvo.

Izvor: Auto magazin

Test: Volvo XC60 T8 Recharge AT8 AWD
Auto magazin

Podeli:

• Tekst - Armen Derbogosijan

Problem sa snabdevanjem i isporukom komponenti i dalje drma auto-industriju, ali nazire se polako kraj krize.

Vodeća imena svetske automobilske scene već godinama pričaju o postepenom uvođenju automobila na električni pogon u proizvodni program, pa su oni mudriji iskoristili situaciju za ubrzanu delimičnu ili pak totalnu elektrifikaciju svojih modela.

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila

Volvo je među prvima trasirao svoj put ka elektro budućnosti i obavezao se da će do 2025. svi modeli iz game biti elektrifikovani ili potpuno električni. Do 2030. obećana je potpuno električna gama proizvoda.

Auto magazin

Ponudu čine mild, odnosno “laki” hibridi, plag-in hibridi, kao i električna vozila.

Mild hibridi nemaju previše izraženu "elektro" stranu ličnosti, dok sa druge strane potpuno električna vozila zahtevaju da se prethodno investira enormna suma novca u infrastrukturu, i da se paralelno sa tim radi na razvoju baterija i sistema punjenja koji bi bili praktičniji od onoga što nam se nudi danas.

Nije to samo problem kod nas, to je problem globalnih razmera. Mi ćemo, možda, samo kasniti u prepoznavanju i rešavanju tog problema, ali to je već tema za neku drugu priču.

Auto magazin

Most između ove dve koncepcije jesu hibridni modeli sa mogućnošću punjenja na standardnoj električnoj mreži.

Takozvani plag-in hibridi imaju veće baterije od klasičnih hibrida (i dosta veće od mild hibrida), a opet daleko manje od čisto električnih vozila. To prakično znači da imaju veću autonomiju čisto električne vožnje u odnosu na hibride, a sa druge strane daleko je kraće vreme punjenja baterije.

I, uvek imate tu motor sa unutrašnjim sagorevanjem kada punjača nema na vidiku što je korisno na dužim putovanjima ili u regijama gde nije razvijena mreža punjača.

Auto magazin

Bestseler brenda ima zadatak da sa svojom "ričardž" varijantom utaba put ka potpunoj elektrifikaciji game ovog proizvođača koja je, rekosmo, zakazana za 2030. godinu.

Na testu Auto magazina našla se najsnažnija T8 verzija sa ukupno 390 konjskih snaga i sa pogonom na sva četiri točka.

Benzinski deo pogona predstavlja dvolitarski četvorocilindrični turbo motor sa 303 konjske snage koje pogone prednje točkove, dok elektromotor raspolaže snagom od 65 kW (87 KS) i pokreće zadnje točkove.

Obrtni moment benzinskog agregata je 400 Nm u rasponu od 2.200 do 4.800 obrtaja, dok elektromotor ima obrtni moment od 240 Nm.

To praktično znači da ćete iz mirovanja do 100 km/h stići za 5,5 sekundi potpuno deprimirati nekoga sa "hot hečom". Za teškaša od 2100 kilograma ovo je ozbiljno ubrzanje.

Auto magazin

To što lepo ubrzava ne treba da znači da treba zaboraviti na masu i visoko težište vozila. Upravljač jeste precizan, ali ne prenosi sve informacije sa podloge.

Razlog je to što je cilj konstruktora bio udobna i ležernija vožnja, a ne trkačka staza. Pri oštrijim manevrima visoka karoserija ima tendenciju ka naginjanju, ali oslanjanjanje savršeno radi svoj posao, uz ogromne točkove od 21 inča koji drže XC60 za asfalt kao magneti.

Kako izgleda život sa plag-in hibridom? Volvo XC60 "ričardž" ima litijum-jonsku bateriju od 11,6 kWh (9,1 je dostupno korisniku, ostalo je rezerva) koja, prema tvrdnjama, fabrike može da obezbedi do 40 kilometara vožnje na elektro pogon.

U praksi je to nekih 30-35 kilometara i to je uglavnom kilometraža koja podmiruje svakodnevne potrebe dobrog dela vozača. Posao-kuća i nazad i eventualno poneki odlazak u nabavku.

 

Auto magazinDolazite uveče kući i priključujete ga na struju. Ukoliko imate kuću ili parkirate ispod prozora onda nema problema. Oni koji žive na višim spratovima moraće da se dovijaju.

I tu je u stvari glavni hendikep ove kategorije vozila. Bez svakodnevnog punjenja, gubi se smisao kupovine, jer potrošnja dve tone teškog turbo benzinca od 300 konjskih snaga nije mala.

Punjenje preko najobičnije "šuko" utičnice je ujedno i najsporije. Potrebno je oko četiri sata da se napuni baterija. Grubo gledano svaki sat punjenja obezbeđuje vam 8-9 kilometara upotrebe čisto električnog pogona.

Auto magazin

Na brzim punjačima naizmenične struje koje viđate po tržnim centrima brzina punjenja bi trebalo da bude oko sat vremena kraća. Mi smo to proverili prilikom posete jednoj robnoj kući.

Na raspolaganju su bila dva punjača. U zavisnosti od vrste punjača potrebno je ili da se punjač daljinski ili preko kartice aktivira, a tamo gde smo mi bili potrebno je samo pritisnuti zeleno dugme.

Računajte da ćete oko traženja kabla i pokretanja punjenja izgubiti desetak minuta. Pre punjenja ostalo nam je oko 4% baterije i po završetku kupovine, odnosno nekih sat i 45 minuta kasnije isključili smo XC60 sa punjača sa 75% napunjenom baterijom.

Na instrument tabli je bila prikazana autonomija na elektro pogon od 27 kilometara. Nakon 80% baterija se zbog zaštite sporije puni, pa verujemo da je za potpuno punjenje na ovom punjaču potrebno oko tri sata.

Auto magazin

Ako je punjač snažniji ne mora da znači da će se i vaše vozilo puniti brže. Razlog je što proizvođači ograničavaju maksimalne brzine punjenja u zavisnosti od modela, kako bi se produžio radni vek baterija.

Logično je da se potpuno električni automobili pune znatno brže i tu su uglavnom dozvoljene brzine punjenja od 11 ili 22 kW kada je u pitanju punjenje naizmeničnom strujom.

Punjenje jednosmernom strujom je znatno brže i ono se najčešće koristi prilikom dužih putovanja kada je u kraćem periodu neophodno napuniti bateriju. Ipak učestalo punjenje baterije na DC punjačima nije preporučljivo jer znatno skraćuje životni vek baterije.

Plag in hibridi, uglavnom, omogućavaju punjenje samo preko AC odnosno punjača na naizmeničnu struju. Razlog je jednostavan, kada vam treba brzo punjenje – sipajte benzin.

Auto magazin

Prilikom ulaska u vozilo primetili smo da je "nestao" točkić za promenu modova vožnje, ali smo ga brzo pronašli u meniju na centralnom ekranu.

Nije baš toliko praktično rešenje kao pre, ali ponovo mu se može jednostavno pristupiti uz malo više pažnje. Preporuka je da se zaustavite pa zatim da promenite mod.

Zahvaljujući izboru modova vožnje, sami možete prilagoditi ponašanje vašeg XC60 putu koji se nalazi pred njim. Uobičajeno, automobil se nalazi u hibridnom modu koji je ujedno mod za svakodnevnu upotrebu.

On donosi neutralnu visinu vozila, nešto štedljivije podešavanje rada benzinskog motora, srednje direktan upravljač i normalno podešavanje reakcije menjača.

Auto magazin

U hibridnom modu baterija se koristi uglavnom za niže brzine kretanja, stani-kreni situacije, prilikom parkiranja ili vožnje nizbrdo.

U ovom slučaju uobičajena potrošnja goriva se prilično smanjuje pa tako možete u toku popodnevnog špica (sa punom baterijom) preći rastojanje od Zemuna do Voždovca, preko zakrčene Gazele i Autokomande uz potrošnju od tri do četiri litra benzina.

Ako vam je baterija na izmaku, benzinski motor će se uključivati češće, pa je i prosek znatno veći – oko 7,5 do 8 litara.

Fabrika prema WLTP standardu deklariše potrošnju sa punom baterijom od svega 1,1 litra na 100 km, ali mi nismo bili ni blizu ove cifre. Doduše, verovatno nismo bili ni blizu uslova koje podrazumeva ovaj način testiranja potrošnje.

Deklarisana potrošnja elektro motora od strane fabrike iznosi 19,8 kWh/100 km.

Auto magazin

Vratimo se modovima vožnje, ponovo. Pored hibridnog režima, koji ćete verovatno najčešće koristiti, tu je i "pauer" mod koji donosi dinamično okruženje.

Vazdušno oslanjanje spušta automobil bliže tlu, uz tvrđu reakciju. Menja se način rada benzinskog motora koji je sada stalno aktiviran, kočnice prelaze u "dinamik" mod, a upravljanje postaje direktnije.

"Pjur" mod se koristi kada vozač želi da da prednost upotrebi elektromotora i zgodan je za kraće gradske relacije jer potrošnju benzina svodi na minimum. U AWD režimu paralelno rade i benzinski i elektromotor.

Od standardnih varijanti tu je još i "ofroud" režim. U ovoj varijanti oslanjanje podiže vozilo, dobija se veće rastojanje od tla i mekši trim. Ponovo se aktiviraju zajedno i benzinski i elektro motor kako bi se obezbedio pogon na svim točkovima, a upravljač postaje manje direktan.

Auto magazin

Tokom vožnje u hibridnom režimu sa punom baterijom, elektromotor pogoni vozilo do brzine od nekih 60 do 80 km/h. Ukoliko se ukaže potreba prilikom nekih preticanja ili snažnijih ubrzanja momentalno se uključuje i benzinski agregat.

Elektro pogon je gotovo stalno aktivan u dosadnoj stani-kreni vožnji, potrošnja je srazmerno niska, a odsustvo vibracija i trzaja čini vozača smirenijim uprkos saobraćajnom kolapsu.

Izlazak na otvoren put, menja priču. Baterija se prilično brzo isprazni i tada XC60 počinje da se ponaša kao klasičan hibrid.

Znači, iako piše da nemate više baterije, sistem čuva i regeneriše taman toliko električne energije da elektromotor može da "uskoči" kao pomoć benzinskom agregatu. Svako kočenje ili vožnja bez pritisnute papučice gasa dopunjuje bateriju.

Ukoliko je menjač u stepenu "B" umesto u "D" regenerativno kočenje je agresivnije i brže puni bateriju. Prilikom upotrebe ovog stepena prenosa treba voditi računa da nakon puštanja papučice gasa vozilo znatno brže usporava.

Auto magazin

Enterijer autombila je dobro poznat, uz diskretne izmene u dizajnu sedišta i novim tkanimana. Testirani model je imao kožna sedišta sa dodacima od tkanine po bokovima.

I vozač i suvozač imaju mogućnost da memorišu po dva položaja sedišta, a ukoliko povežete svoj nalog sa ključem, vozilo je u stanju da prepozna ključ vlasnika i prema njemu izvrši podešavanja i pre nego što sednete.

To, na primer znači da ako je jedan ključ kod vas, a drugi kod supružnika, automobil već prilikom prilaska registruje čiji je ključ i podešava sedište u memorisani položaj. Sedišta imaju mogućnost proširenja sedalnog dela što itekako znači na dužim putovanjima.

Auto magazin

Vozilo je bilo opremljeno i sa četiri USB-C slota za punjenje mobilnih telefona i jednim bežičnim punjačem pored menjača.

Jedna od nama omiljenih opcija jeste hi-fi uređaj koji isporučuje kompanija Bover i Vilkins. Jeste da je to papreno skup dodatak, ali zaista jedan od najupečatljivijih audio sistema sa kojim smo se susreli.

Potpuno je integrisan sa izgledom kabine XC60, a tu je i vrhunsko 4:15 digitalno pojačalo, neverovatne snage od 1100 W uz 15 pojedinačnih zvučnika.

Poseban šmek daje visokotonac na gornjem centralnom zvučniku koji kristalno čisto emituje sve visoke tonove. Ekskluzivna Nautilus tehnologija kompanije Bovers i Vilkins smanjuje rezonancu buke u cilju neverovatno detaljne i očaravajuće reprodukcije.

Auto magazin

Došlo je i vreme za rezime. Posle skoro godinu dana ponovo smo se susreli sa najprodavanijim SUV-om iz Volvoa u svom "ričardž" izdanju.

Na žalost, kao društvo, ne možemo da se pohvalimo da je Srbija napredovala u izgradnji infrastrukture koja bi omasovila elektrifikaciju voznog parka.

Jedina svetla točka jeste državna subvencija za ova vozila, ali imajući u vidu cenu testiranog modela od 86.000 evra, ona neće biti od presudnog značaja za odluku o kupovini.

Auto magazin

Sa druge strane dizelaši ubrzano odlaze u istoriju, a plag in hibridi su nešto najpribližnije kada je u pitanju ekonomičnost.

Ovo tehničko rešenje donosi najveće prednosti ukoliko imate svoju kuću i lak pristup utičnici električne mreže u domaćinstvu. Alternativno, dobro će doći i ukoliko imate punjač na poslu.

U svim ostalim varijantama pun potencijal ovog vozila teško da može da dođe do izražaja…

Android umesto Senzusa

Najveća novina u enterijeru jeste odlazak u penziju Volvoovog "senzus" infotejnment sistema i saradnja sa kompanijom Gugl. Sada i digitalni displej ispred vozača i centralni ekran rade pod operativnim sistemom Andorid 10.

Celokupna grafika izgleda drugačije i mišljenja su (nam) podeljena. Jasno je da android okruženje sa sobom nosi mnogo prednosti po pitanju povezivanja vozila sa raznim servisima, ali nekako nam se čini da je stara grafika bila jednostavnija i preglednija. U svakom slučaju biće potreban određen period na privikavanje.

Auto magazin

Kako biste iskoristili sve prednosti info-zabavnog sistema potrebno je da se ulogujete sa svojim "gugl" nalogom. Tako dobijate kompletnu navigaciju sa već sačuvanim omiljenim mestima.

Mape je moguće preuzeti u memoriju vozila kako ne biste trošili dragocene megabajte, ali za informacije o saobraćaju uživo ipak je potrebno da budete povezani na internet.

Automobil je moguće podesiti i kao "hotsport" odnosno da preuzima konekciju na internet sa jednog mobilnog uređaja i deli je sa ostalim korisnicima u vozilu.

Guglov asistent omogućuje i glasovne komande raznih sistema uz jednostavno izgovaranje fraze "hej gugl". Implementacija sistema kompanije "gugl" omogućiće vam i da upravljate pametnim uređajima u domaćinstvu dok ste na putu i to sve putem glasa.

Kao na oblaku

Kada pogledate ove džinovske pneumatike od 21 inč, prvo na šta čovek pomisli jeste tvrda i neudobna vožnja. Greška! Ovaj "XC60" ni izbliza nije neudoban, a glavni "krivac" za to je vazdušno oslanjanje.

Uprkos velikom prečniku i velikoj širini pneumatika, udobnost je na vrhunskom nivou.

Ispod poda u prtljažniku nalaze se i dve boce komprimovanog vazduha na 17 bara koji je zadužen za podizanje, spuštanje nivoa vozila i za upijanje svih rupa i izbočina koje putevi nose sa sobom.

Auto magazin

Dodatno, moguće je spustiti zadnji kraj vozila pritiskom na taster kako bi se olakšao utovar težeg ili kabastijeg prtljaga. Zgodno i komforno.

Uostalom to je i jedan od lajt motiva ovog automobila. Pored toga vazdušno oslanjanje omogućava i veći dijapazon modova za vožnju tako što prilagođava visinu i "tvrdoću" oslanjanja određenom modu, odnosno tipu podloge.

Stiže još jedan redizajn

Od marta meseca kupci će imati mogućnost da poruče unapređeni Volvo XC60. Kažu da će ovaj redizajn biti malo opširniji, te da će pored estetskih izmena doći do promena i na polju pogona.

I benzinski i elektro motor biće snažniji te bi zajedno trebalo da umesto 390 isporučuju 455 konjskih snaga. Benzinski motor će dobiti povećanje snage od 10 KS, dok će elektromotoru snaga porasti sa 87 na čak 142 KS.

Ovo povećanje snage bi trebalo da popravi ubrzanje vozila do 100 km/h iz mirovanja za čitavu sekundu – sa 5,5 na 4,5 s.

Da bi se ispratilo ovo povećanje snage neophodno je bilo povećati i kapacitet baterije. Tako će umesto sadašnje baterije od 11,6 kWh (od kojih je dostupno 9,1 kWh), XC60 imati bateriju od 18,7 kWh (14,8 kWh je dostupno). Ovo obećava i povećanje autonomije u elektro modu za nekih 70%.

Tehnički podaci: Volvo XC60 T8 Recharge AWD AT8

Motor: četiri cilindra sa turbopunjačem zapremine 1969 ccm, snaga 223 kW (303 KS) pri 6000 o/min, obrtni moment 400 Nm pri 2200 – 4800 o/min, elektromotor snage 65 kW (87 KS), obrtni moment 240 Nm, menjač automatski 8 brzina, pogon na sve točkove

Dimenzije: D/Š/V 4688/1902/1658 mm, međuos. rastojanje 2865 mm, masa 2100 kg, rezervoar 70 litara, prtljažnik 468/1395 l, pneumatici 255/40 R21

Performanse: maks. brzina 180 km/h (elektronski ograničena), 0-100 km/h 5,5 s, potrošnja (fabrički) kombinovana 2,3-3,0 l-100 km; potrošnja (na testu) gradska vožnja: 3,5, regionalni put: 7,0, auto-put: 9,0; emisija CO2 53-69 g/km

Cena testiranog vozila sa popustom: 85.990 evra

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: