Električni Mercedes kao iz "Ratova zvezda" VIDEO

Da li će se ljubitelji automobila u budućnosti "ložiti" na ovakve zvuke?

Izvor: B92, Index.hr
Podeli
Foto: Mercedes promo
Foto: Mercedes promo

Pročitajte još:

Zašto električni automobili ne smeju da budu bešumni,

Kako zvuči prvi Maseratijev električni motor VIDEO

Luksuzna limuzina EQS je trenutno najbolje što Mercedes i tradicionalni proizvođači automobila mogu da ponude u segmentu električnih vozila.

Ovaj model pokazuje superiornost električnog pogona u odnosu na klasične SUS motore u svemu osim u jednom – zvuku. Ali tu na scenu opet dolaze moderne tehnologije i mašta.

Naime, Mercedes je u EQS-u ponudio dva moguća zvuka pogona koji se generišu kroz prestižni Burmester hi-fi audio-sistem. Jedan od njih je Vivid Flux, a kako on zvuči, možete saznati u videu ispod.

Neke je ovaj zvuk podsetio na zvuk podrejsera iz serijala Ratovi zvezda, odnosno prve epizode poznate pod imenom Fantomska pretnja (Phantom Menace).

Mercedes zvuk opisuje nešto drugačije, nazivajući ga "kristalnim, sintetičkim, ali i ljudski toplim" zvukom koji budi emocije i inspiriše.

Kako kažu u nemačkom proizvođaču, zvučna kulisa u automobilu je interaktivna i ne zavisi samo od brzine i intenziteta pritiska na pedalu gasa.

Navodno prati i brojne druge parametre i stalno se prilagođava. Takođe, nije isto ako vozač izabere režim rada Sport ili neki drugi.

Vlasnik novog EQS-a može da izabere i Silver Waves zvuk, a odnedavno se nudi i treća tema, Roaring Pulse, koja postaje dostupna nakon apdejta softvera.

Ipak bez veštačkog zvuka V8 motora

Foto: Mercedes promo
Foto: Mercedes promo

Podsećamo, Mercedesov šef odeljenja koje se bavi zvukom, Tomas Kipers, još je u martu najavio da se razmišlja o implementaciji zvuka AMG-ovog V8 motora.

Međutim, u Mercedesu su zaključili da V8 motor bez promena stepena prenosa i nema baš previše smisla jer bi zvučao čudno.

"Vozna dinamika električnog automobila previše se razlikuje od motora sa unutrašnjim sagorevanjem- ne postoje faze promena stepena prenosa", objasnio je Kipers i dodao kako korisnici električnih vozila traže novo iskustvo vožnje.

Foto: Mercedes promo
Foto: Mercedes promo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu