Menjaju zakon: Lekari će odlučivati ko ne mora da veže pojas u vozilu

Sigurnosni pojas u vozilima u Bosni i Hercegovini uskoro neće morati da koriste vozači ili putnici sa lekarskim nalazom koji ih oslobađa vezivanja pojasa zbog određenih fizičkih povreda ili poteškoća.

Izvor: B92, klix.ba
Podeli
Foto: Volvo promo - ilustracija
Foto: Volvo promo - ilustracija

U toku su izmene Zakona o osnovima bezbednosti saobraćaja na putevima u BiH, prema kojima se dodaje stavka o određenim izuzecima kada je reč o obaveznom korišćenju sigurnosnog pojasa, piše Klix.ba.

"Vozač motornog vozila i osobe koje se prevoze tim vozilom dužni su da koriste sigurnosne pojaseve dok se vozilo kreće u saobraćaju na javnom putu", glasi dosadašnji član 34. kojem će se dodati sledeća stavka:

"Izuzetno od stava (1) ovog člana sigurnosni pojas ne moraju koristiti osobe koje imaju uverenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti pojas", navodi se.

Pod zdravstvenim razlozima smatraju se hronične bolesti, deformiteti tela, povrede ili stanja kod kojih bi korišćenje sigurnosnog pojasa tokom vožnje u motornom vozilu moglo dodatno narušiti zdravlje, odnosno ugroziti život ili oporavak, te dovesti do neželjenih komplikacija, prevremenog porođaja ili mogućeg invaliditeta te osobe.

Ove izmene su donete nakon niza žalbi osoba kojima je sigurnosni pojas iz opravdanih zdravstvenih razloga predstavljao poteškoće pri putovanjima, a koje se moraju vezati prema trenutnom zakonu.

strana 1 od 22 idi na stranu