Srpsko selo u kome stanuju "peglice" – Milojko ih ima čak šest FOTO

Za svaku je napravio garažu, a žutu pali samo za praznike.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Sneg je prethodnih dana zavejao požeško selo Tometino polje. Kroz snežne nanose nekako su se probile mašine za čišćenje, a za njima odmah je prošla i crvena poljska "peglica" i to u vlasništvu Milojka Milovanovića, koji je nadaleko poznat da vozi i garažira samo i isključivo ovu vrstu automobila.

"Dugo vergla na ovim niskim temperaturama, ali upali i ide. Za peglicu nema prepreka na ovim maljenskim brdima. Svi me pitaju zašto samo one, a ja im odgovaram da je to moj Mercedes i da ih ne bih menjao ni za kakvu limuzinu", rekao je Milojko za RINU.

Foto: RINA
Foto: RINA

Prvu "peglicu" kupio je davne 1982. godine i od tada se pod Milojkovom komandom promenilo njih šest. Za više od tri decenije nijednu nije oterao na otpad, već je svakoj u dvorištu napravio garažu i kaže da će ih čuvati zauvek.

" Naučio sam sve oko njih, znam gde se nalazi svaki šraf i uopšte mi nije potreban mehaničar. Trenutno imam šest 'peglica' od kojih su dve registrovane. Najviše vozim crvenu, ona je za selo, a drugu, žutu, palim za praznike i kad se ide do grada. Ta mi je, može se reći - paradna i svečana", kaže uz osmeh Milojko.

Foto: RINA
Foto: RINA

Ipak, u svom životu sa "peglicama" ovaj vredni, seoski domaćin nerado se seća jedne elementarne nepogode koja mu je pričinila veliki štetu.

"Grom je udario u garažu i zapalio mi 'peglicu'. A, ta mi je bila omiljena i najbolja, najviše sam uložio u nju, hteo sam čak da joj ugradim i dizel motor", priseća se Milojko.

Foto: RINA
Foto: RINA

Svi u Tometinom polju, ali i susednim selima znaju za Milojkovu ljubav prema ovim automobilima i zato nema sumnje da će još dugo, krivudavim maljenskim puteljcima vijugati njegove 'peglice', crvena ili žuta - zavisi od prilike.

Foto: RINA
Foto: RINA

strana 1 od 20 idi na stranu