Propala prodaja najstarijeg Porschea zbog zabune voditelja aukcije

Najstariji preživeli Porsche i lični automobil Ferdinanda Poršea – Typ 64 iz 1939, našao se prošle sedmice na aukciji u Montereju a prognoza je bila da će dostići cenu od oko 20 miliona dolara, što je bio i minimalni iznos koji je očekivao prodavac.

Automobili

Izvor: Izvor: Autonet.hr, B92

Četvrtak, 22.08.2019.

09:00

Propala prodaja najstarijeg Porschea zbog zabune voditelja aukcije
Foto: RM Sotheby’s promo

Međutim, aukcija je odmah, neplanirano, počela od 30 miliona dolara. Voditelj je objavio taj iznos i on se pojavio na ekranu iza njega. Nedugo zatim cena je dostigla neverovatnih 70 miliona. Prisutni su izvadili mobilne telefone i počeli snimati aukciju automobila koji će uskoro postati najskuplji model ikada prodat na jednom javnom nadmetanju.
Foto: RM Sotheby’s promo
Na kraju, desilo se da su snimili jednu od većih blamaža u istoriji kuće RM Sotheby’s. Naime, ispostavilo se da je voditelj aukciju navodno započeo sa 13, a ne 30 miliona i da je cena dostigla 17, a ne 70 miliona dolara.

Voditelj se pravdao svojim naglaskom, odnosno izgovorom, koji je izazvao zabunu oko cene, ali publici se ovo nije svidelo pa su mnogi nakon negodovanja odlučili da napuste prostor u kome se održavala aukcija. S obzirom da je na kraju stvarna cena pre prekida aukcije bila ona od 17 miliona dolara, vozilo je ostalo neprodato.
Foto: RM Sotheby’s promo
Dodajmo i da je pre održavanja aukcije bilo kontroverzi oko samog vozila. Naime, ovaj automobil je proizveden od strane Ferdinanda Poršea i na sebi ima značku Porsche. Zato ga mnogi smatraju prvim Porscheom.

Sa druge strane ima i onih koji mu negiraju taj status, uključujući i čoveka koji je za RM Sotheby’s pregledao vozilo pre aukcije. Naime, pomenuti stručnjak je rekao da zbog toga što većina delova dolazi iz Volkswagena, FIAT-a i raznih drugih proizvođača, on ovaj automobil "tehnički" ne smatra Porscheom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: