Aktuelno 35

10.04.2024.

12:30

Poznata cena novog Citroena C3 – jeftiniji je od prethodnika FOTO

Ima nižu cenu za skoro 10 hiljada evra od električne verzije.

Izvor: B92

Poznata cena novog Citroena C3 – jeftiniji je od prethodnika FOTO
Citroen

Podeli:

Citroen je predstavio SUS verzije svog novog C3, dostupne sa standardnim i "lakim" hibridnim pogonima, šest meseci nakon debija potpuno električnog e-C3.

Četvrta generacija C3 dobila je stilske karakteristike krosovera i naglašeniju funkcionalnost, sa cenama koje za benzinsku verziju u Francuskoj počinju od 14.990 evra, što ga čini jeftinijim od svog prethodnika.

Citroen

Bazična verzija Citroena C3 opremljena je neelektrifikovanim 1.2-litarskim trocilindarskim benzinskim motorom sa turbo punjenjem koji proizvodi 102 KS (75 kW).

Snaga se prenosi na prednje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača

Citroen

Efikasnija verzija nazvana Hibryd 100 koristi isti benzinski motor kao i njegova osnova, ali je poboljšana litijum-jonskom baterijom od 48 volti i električnim motorom integrisanim u šestostepeni automatizovani menjač sa dvostrukim kvačilom.

Električni motor proizvodi 28 KS (21 kW), iako samo 12 KS (9 kW) može da se iskoristiti za ubrzanje kada je potrebno. Treba napomenuti da se ista postavka može naći na modelu Jeep Avenger Hybrid, koji je takođe deo Stellantis familije.

Citroen

Citroen tvrdi da verzija sa lakim hibridom može da radi u električnom režimu za do 50 odsto putovanja u urbanim sredinama, uz smanjenje emisija i potrošnje goriva za skoro 10 odsto u poređenju sa neelektrifikovanim ekvivalentom.

Spolja je teško razlikovati C3 od njegovog "brata" e-C3, pošto modeli dele istu karoseriju. Jedina razlika je odsustvo amblema "e" na profilu vozila i na vratima prtljažnika.

Model je inače dostupan u dva nivoa opreme kao deo Citroenovih napora da pojednostavi svoj asortiman (i smanji troškove).

Citroen

U unutrašnjosti nalazimo minimalističku kontrolnu tablu sa infotejnment ekranom od 10,25 inča u skupljoj "Max" varijanti C3, dok će kupci bazične "You" verzije morati da se zadovolje držačem za smartfon.

Novi Citroen Head Up Display kompenzuje odsustvo tradicionalne instrument table i dolazi kao standardni deo opreme u obe verzije.

Citroen

Pored toga, postoji mnogo pregrada za odlaganje koje poboljšavaju praktičnost novog Citroena C3.

Opcije opreme uključuju automatsku klimatizaciju, bežično punjenje i integraciju pametnog telefona, dok su ADAS funkcije aktivne bezbednosti prvenstveno ograničene na osnovne elemente.

Citroen

Uprkos dužini od 4015 mm, za novi Citroen C3 se tvrdi da nudi više unutrašnjeg prostora i lakši ulazak u odnosu na prethodnu generaciju.

Ovo se uglavnom pripisuje većem klirensu od 197 mm i višoj karoseriji. Pored toga, prtljažnik je porastao za 10 litara na izdašnijih 310 litara.

Citroen

Slično svom prethodniku, novi C3 daje prednost udobnosti kada je reč o sedištima.

Pored toga, model se standardno isporučuje sa Citroen Advanced Comfort ogibljenjem, sa progresivnim hidrauličnim jastucima koji efikasno apsorbuju udarce.

Treba napomenuti da je C3 specifikacija za EU zasnovana na novoj arhitekturi Smart Car, koja sadrži modifikacije specifične za region u poređenju sa novim C3 koji je u prodaji u Indiji i Južnoj Americi.

Citroen

Očekuje se da će isporuke Citroena C3 za 2024. u Evropi početi ovog leta. U Francuskoj, cene počinju od 14.990 evra za C3 You sa neelektrifikovanim 1.2-litarskim motorom i manuelnim menjačem.

Poređenja radi, odlazeći C3 koji je prvobitno predstavljen 2016. godine i koji je dobio fejslifting 2020. godine, trenutno ima cenu od 16.590 evra na istom tržištu.

Što se tiče potpuno električnog Citroen e-C3 iz 2024, on startuje od 23.300 evra, iako će pristupačnija verzija uslediti 2025. sa cenom od 19.990 evra.

Citroen

Kako sada stvari stoje, glavni rival Citroena C3 je Dacia Sandero Stepway, koji je jedini drugi konkurent u stilu krosovera u segmentu superminija.

Još jedna potencijalna pretnja je blisko povezana Fiat Panda sledeće generacije, koja treba da debituje u leto 2024, a koja će se proizvoditi u Kragujevcu.

Pročitajte i:

Podeli:

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Podeli: