Automobili

Utorak, 02.01.2024.

19:39

Prvi utisci sa premijere iz Francuske: Citroen eC3 – leteći ćilim

Stiže prvi gradski električni auto sa prihvatljivom cenom.

Izvor: Izvor: Auto magazin

Prvi utisci sa premijere iz Francuske: Citroen eC3 – leteći ćilim
Foto: Citroen promo

• Izvor - Auto Magazin; Foto - Citroen, Auto Magazin
Pariz, Francuska
Od specijalnog izveštača Dejana Danilovića


Konačno, zvanično je predstavljena nova Citroenova električna verzija modela C3 sa pogonom na bateriju, što je pre svega značajno kao debi električnog gradskog automobila koji bi trebalo da bude dostupan širem broju kupaca.
Foto: Citroen promo
Kažu, biće najjefitiniji i napristupačniji. Kad je tako, novinari vodećih evropski automobilskih medija u Evropi sjatili su se jesenas u Pariz, na zvanično lansiranje nove, električne Citroenove generacije modela sa porodičnom oznakom C3, koji važi za najznačajniji automobil u gami francuskog proizvođača.

Jer, taj mali auto čini oko 30 odsto prodatih vozila kompanije.
Foto: Citroen promo
Prezentacija u Parizu će, međutim, biti zapamćen po lansiranju potpuno električne verziji e-C3, jer će ona, prema najavama fabrike, postati prvi električni automobil čija će cena biti prihvatljiva kupcima, što bi trebalo da donese i značajne tržišne rezultate.

Šta, dakle, imamo? Motor ne puca od snage – ima 83 kilovata, odnosno 113 konjskih snaga. Ipak, inženjeri su shvatili da brzina smanjuje domet, pa su pokazivač maksimalne brzine "zaglavili" na 135 kilometara na sat, želeći da povećaju autonomiju na uštrb (često nepotrebne) hitrosti.
Foto: Citroen promo
Kapacitet baterije ovog automobila je 44 kWh, što obezbeđuje domet od 320 kilometara vožnje, uz punjenje u rasponu sa 20 na 80 odsto kapaciteta za 26 minuta na DC punjaču od 100 kW.

Ova verzija na tržišta Evrope stiže početkom godine, a kod nas bi se mogla očekivati sredinom 2024. Saopšteno je da će maloprodajna cena (n)ovog modela biti 23.300 evra.
Foto: Citroen promo
Zanimljivo je da će početkom 2025. godine biti ponuđena i verzija sa slabijom baterijom, koja će imati domet od oko 200 kilometara, ali i nižu cenu koja bi trebalo da bude 19.990 evra.

Osim potpuno električne, u ponudi će biti i dalje verzije sa benzinskim motorom.
Foto: Citroen promo
Citroen e-C3 je električni automobil koji donosi nekoliko zanimljivih karakteristika.

Sa svojim jedinstvenim, drugačijim ali pepoznatljivim izgledom, ovaj automobil je pravi izbor za one koji traže nešto (ekološki) drugačije.
Foto: Citroen promo
Prva stvar koja upada u oči kod modela e-C3 jeste njegov dizajn. Ovaj automobil ima izgled koji podseća na mali SUV, što ga čini atraktivnim za mnoge kupce.

Pored toga, e-C3 je i prvi model koji prikazuje novi dizajnerski jezik i logo francuskog proizvođača.
Foto: Citroen promo
Unutrašnjost Citroena e-C3 je takođe vredna pomena. Kabina ima dovoljno udobnosti. hrabar izgled, sa stepenastim dizajnom prednje table.

Digitalni displej za vozača se nalazi na vrhu table, dok se 10,25-inčni infotejnment ekran (koji je opcionalan na osnovnoj verziji) nalazi na sredini.
Foto: Citroen promo
Sedišta su izuzetno udobna, podsećaju na staru školu francuskog komfora, i dopašće se mnogima koji bi zamenili svoja tvrda i kruta sedišta kojim obiluju razni modeli raznih proizvođača.

Sedi se donekle povišeno, na sedištima koja ne pate od sportskog izgleda, ali vrlo udobno i komotno.
Foto: Citroen promo
Po prvi put u istoriji modela C3, Citroen ugrađuje i svoj inovativni sistem Advanced Comfort ogibljenja, koji je standardna oprema u svim verzijama potpuno električne verzije e-C3.

Nevidljivo za vozača i putnike, i ogibljenje se brine da putnici uživaju u, kako proizvođač kaže – vožnji na "letećem ćilimu".

Da bi to bilo moguće, sistem je dobio progresivne hidraučične jastuke (Progressive Hidraulic Cushions), koji osiguravaju da putnici u vozilu uživaju u punom komforu.
Foto: Citroen promo
Postavljanje viših standarda za dizajn enterijera bio je jedan od važnijih ciljeva, pa se potpuno nova kabina odlikuje rešenjem nazvanim C-Zen, što je drugo ime za inovativni, prostran i dobro opremljen enterijer.

Ovakav dizajn odiše kontrastima – primetni su minimalizam i ambiciozni potezi, svedeni detalji i moderne linije, tradicionalna rešenja, ali i pogled u budućnost.

Ukratko, vidljiv je pokušaj da se poznate Citroenove vrednosti očuvaju i u ovim modernim vremenima.
Foto: Citroen promo
Povezivanje automobil i telefona sada je već sasvim očekivano, pa su Francuzi pripremili aplikaciju MyCitroen, spremne da preuzme deo mogućnosti vozila, kao i da ispuni zahteve vozača.

Predviđena su dva paketa za povezivanje, koji u zavisnosti od cene, nude e-pozive, povezivanje sa drugim aplikacijama, slušanje muzike ili korišćenje navigacije.
Foto: Citroen promo
Naravno, i moderna tehnologija je na spisku. Kočenje, bezbednost u vožnji, osvetljenje, kamere i senzori – sve je tu što bi se očekivalo.

Citroen e-C3 je privlači pažnju i svojim dizajnom, posebno kada je obojen svetlim bojama, poput kombinacije narandžaste i bele koja je ekskluzivno preodređena za novi e-C3.
Foto: Citroen promo
Ovaj električni gradski automobil je lako voziti. Lakoća vožnje i jednostavno, praktično korišćenje bili su na vrhu prioriteta prilikom konstruisanja vozila.

Relativno skromne performanse otvorile su prostor za sniženje cene, što je adut s kojim Citroen stiže na rastuće električno (tržišno) polje.

U Srbiji sredinom godine

Kako saznajemo, uvoznik Citroenovih vozila za Srbiju, beogradska kompanija Avtonova KAB već preduzima neophodne korake ka komercijalizaciji i početku prodaje modela e-C3 kod nas.

Kao i u ostatku Evrope, maloprodajna cena trebalo bi da iznosi tačno 23.300 evra.

Benzin i dalje

Foto: Auto magazin
Iako je stigla električna verzija, Citroen će i dalje imati i pogon sa dobro poznatim benzinskim motorom zapremine 1.200 kubika.

Ta vest posebno će obradovati kupce u zemljama gde struja još uvek nije preuzela primat, kako je to, recimo, u Srbiji.

Pjer Lekler, šef dizajna

Tokom promocije Citroena e-C3 susreli smo se i sa glavnim dizajnerom Pjerom Leklerkom, koji je sa svojim timom definisao sve forme novog automobila.

U razgovoru za "Auto magazin", gospodin Leklerk objašnjava da električni automobil pruža izazove, ima prednosti, ali i ograničenja. Usklađivanje detalja je ključno, a vernost tradiciji, koja se ogleda u izgledu i očekivanjima kupaca, jednostavno se podrazumeva.

Na našu primedbu da je prostor ispred suvozača mogao biti i racionalnije iskorišćen, Pjer Leklerk kaže:

"Polica smeštena ispred sedišta suvozača je istina mala, ali uslovljena vazdušnim jastukom koji se nalazi iza konzole. Predviđena je za sitnice i mobilne uređaje, presvučena finim materijalom i ne sumnjamo da će se dopasti kupcima."
Inače, Pjer Leklerk je dizajnerske škole završio u Belgiji, a zant pekao u brojnim automobilskim kompanijama, od Zagata do BMW-a, od Forda, Grejt Vola do Kije, da bi konačno prešao u Citroen, gde je sada glavni dizajner poslednjih pet godina.

Na pitanje kojim delom posla je najzadovoljnji, gospodin Leklerk tvrdi:

"Unutrašnjost je zaista odlična, i posebno me raduje kako smo uskladli tradicionalno i moderno. Uz radikalne izmene eksterijera, dobili smo paket kojim se ponosimo."

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

18 h

Podeli: