Kvarovi koji mogu da iznenade vlasnike starijih automobila

Korozija nagriza metalne delove vozila, ali su i sklopovi napravljeni od drugih materijala podložni propadanju, kao što je, na primer, plastična izolacija elektroinstalacija.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, revijahak.hr

Ponedeljak, 02.11.2020.

08:06

Kvarovi koji mogu da iznenade vlasnike starijih automobila
Foto: B92/NÆ

Što su automobili stariji, njihovi vlasnici treba da računaju sa većim troškovima popravki, ali i sve ozbiljnijim problemima, od kojih neki na prvi pogled nisu očigledni, ali mogu imati teške posledice.

Ovde ćemo navesti samo nekoliko primera, i to samo one zbog kojih bi bila prvenstveno narušena bezbednost vozača i putnika.

Održavanje motora, podmazivanje, hlađenje i ostale strogo pogonske elemente ovoga puta nećemo posebno izdvojiti, iako se podrazumeva da su i oni sa protokom vremena i eksploatacijom podložni trošenju i propadanju.

Sistem kočnica

Komponente starijih automobila stare i propadaju zbog godina i zamora materijala, ali često i usled neodgovarajućeg održavanja. Osim toga, pojedine komponente su već na osnovu određenih tehničkih rešenja inferiorne u odnosu na one na novijim modelima, podseća Revijahak.

Desetak godina stari automobili, posebno nižih klasa, neretko još pozadi koriste doboš kočnice umjesto diskova i time već u startu imaju slabiju moć kočenja, pa im je zaustavni put duži, što posebno dolazi do izražaja u lošijim vremenskim uslovima.

Ne treba zaboraviti ni gume, za koje se podrazumeva da moraju biti u dobrom stanju. O mogućim posledicama vožnje na deset ili više godina starim gumama ovoga puta nećemo posebno raspravljati.

Takođe, stariji modeli često nisu opremljeni nikakvim elektronskim sistemima koji su povezani sa kočnicama. A ako i jesu, lako je moguće da ni oni neće raditi ispravno ili barem ne u punom kapacitetu ako same kočnice nisu potpuno ispravne.

Redovno i pravilno održavanje ovoga dela vozila zato je izuzetno važno i kod novijih, a kamoli kod starijih automobila. Zato se nikakvi simptomi problema sa kočnicama, poput propadajuće papučice, čudnih zvukova ili vibracija nikako ne smeju ignorisati jer bi mogli dovesti do ozbiljne nesreće.

Amortizeri i opruge

U istoj meri kao i kočnice i upravljački sistem, na ponašanje automobila u vožnji utiču i komponente ogibljenja, kao što su amortizeri i opruge.

Kad su ispravni, ovi delovi održavaju optimalan kontakt točkova sa podlogom bez obzira na neravnine i izraženije pukotine u asfaltu, ali je vremenom i njih potrebno zameniti naročito kad je primetno da automobil postaje sve nestabilniji i podložan ljuljanju i naginjanju u vožnji.

Osim na samu udobnost vožnje, to utiče i na upravljivost i bezbednost automobila, a osim toga može uzrokovati i preterano i nejednako trošenje guma. A onda i njih, baš kao i amortizere, treba menjati barem u paru, jer će u suprotnom bezbednost u vožnju biti ozbiljno narušena.

Mehaničke komponente

Mehaničke komponente vremenom su sve podložnije trošenju. Reč je o prirodnom procesu koji se može odložiti, i to redovnim održavanjem, ali ne i potpuno zaustaviti.

I najkvalitetnije originalne delove potrebno je pre ili kasnije zameniti. U ovu grupu spadaju letva volana, servo pumpa, alternator…, i premda se na prvi pogled može činiti da problemi u vezi sa njima nisu toliko opasni kao neki drugi, to je daleko od istine.

Kvar alternatora će vas ostaviti na putu ko zna gde i kad, a problemi sa letvom i servom volana imaće još opasnije posledice, jer oni direktno utiču na upravljanje vozilom.

U najgorem slučaju posledice mogu biti izletanje sa puta ili druga vrsta nesreće sa potencijalno teškim povredama putnika.

Dakle i ovde je reč o delovima kod kojih se naznake problema ne smeju ignorisati.

Elektronske komponente

Što više elektronike, to više problema, često znaju da kažu stari majstori i mehaničari. Istina, čega nema, to se ne može pokvariti, ali sa druge strane, jasno je da se napredak ne treba i ne može zaustavljati.

Manji problemi kojih će se većina ljudi najpre setiti u ovoj kategoriji obično su situacije u kojima znaju da otkažu motori električnih podizača prozora ili centralnog zaključavanja, no kako elektronika danas upravlja praktično svim sistemima automobila, jasno je da pogođeni mogu biti i mnogo ozbiljniji elementi, posebno oni bezbednosni, uključujući razne sisteme asistencije vozaču, kao i "mozak" vozila u vidu centralnog računara, što može da dovede do skupocenih kvarova.

Da pritom ne moramo ići čak ni toliko daleko, pokazuje primer još jednog vrlo malog i jednostavnog, ali izuzetno važnog sklopa: elektromotora koji pokreće brisače vetrobrana ili zadnjeg stakla.

Njegov kvar znači i momentalni gubitak vidljivosti u slučaju atmosferskih padavina na putu, što u nekim situacijama može dovesti do fatalnih posledica.

Za popravku ovakvih kvarova jednostavno nema alternative jer je vidljivost u vožnji prvi preduslov bezbednosti.

Korozija

Iako se savremeni automobili danas prodaju sa garancijom na rđu koja obično ide i do 12 godina, već nešto starija vozila nisu toliko imuna na koroziju.

To se posebno odnosi na naše podneblje jer se putevi zimi temeljno posipaju solju.

Rđanju su podložni svi metalni delovi vozila starijih automobila i ovaj proces je teško zaustaviti čak i uz redovno pranje karoserije i podvozja.

Naravno, estetika je pritom u celoj priči najmanji problem, jer prave glavobolje nastupaju kad korozija prodre u samu strukturu vozila. Time se gubi čvrstoća koja je u sudarima i drugim saobraćajnim nezgodama posebno važna za bezbednost.

Problemi sa auspuhom

Korozija se, međutim, ne zaustavlja na tome, nego napada i ostale delove vozila, poput izduvnog sistema.

I mada se i ovaj slučaj u bezbednosnom smislu čini manje opasnim od nekih drugih problema, ni on se nikako ne sme ignorisati, čak ni ako ste imuni na ostale posledice poteškoća sa izduvom, kao što je sve izraženija buka.

Rđom nagrizeni sistem ispušta štetne gasove, sa posebnim naglaskom na ugljen-monoksid, tamo gde ne bi trebalo.

To, u kombinaciji sa korozijom načetim podvozjem, može rezultirati ulaskom otrovnih gasova u putničku kabinu i ozbiljnim, pa čak i fatalnim posledicama za vozača i putnike.

Zato i o ovom problemu uvek treba voditi računa i nikad ne potceniti opasnosti koje sa sobom donosi zub vremena…

Dotrajale instalacije

… jer ima ih još.

Kako korozija nagriza metalne delove vozila, tako su i oni izrađeni od drugih materijala podložni propadanju.

Na primer, plastična izolacija elektroinstalacija i vodovi goriva vremenom propadaju i mogu naprsnuti, a to se najčešće događa upravo nakon desetak godina.

Rizik od požara tako se znatno povećava pa nije retkost da se u crnoj hronici nađu slučajevi samozapaljenja automobila, bilo na parkingu, ili u vožnji, što može imati još teže posljedice.

U većini slučajeva, za požar na vozilu krive su stare električne instalacije i dotrajali dovodi goriva, pa ako vozite stariji polovni automobil, ne zaboravite da proveriti u kakvom su stanju ove njegove komponente.

Srećan put!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: