Pao rekord: Civic Type R ponovo gospodari Niburgringom

Dok svet čeka novi Renult Megane RS, u Hondi ne sede skrštenih ruku. Najnoviji Civic Type R okušao se na Nirburgringu i ponovo postao najbrži serijski automobil sa prednjim pogonom na ovoj nemačkoj stazi.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.04.2017.

09:41

Pao rekord: Civic Type R ponovo gospodari Niburgringom

Kako su u ponedeljak saopštili iz japanskog proizvođača, Civic Type R, koji je imao premijeru na sajmu u Ženevi početkom marta, postavio je 3. aprila novi rekord staze kada je reč o serijski proizvedenim modelima sa pogonom na prednje točkove.

Hondin najnoviji "hot-hatch" obišao je čuveni krug "Nordšjafe", dugačak 20,8 km, za 7 minuta i 43,8 sekundi. To je za više od 3 sekunde bolji rezultat od onog koji je krajem oktobra 2016. postavio dosadašnji rekorder, Volkswagen Golf GTI Clubsport S (7:47.19).

Pogledajte rekordni krug: Najbolje vreme zabeleženo je tokom završne faze testiranja modela Civic Type R na ovoj stazi, a rekord je postignut u suvim vremenskim uslovima i, kako kažu u Hondi, pri optimalnoj temperaturi vazduha kada je reč o radu motora i pneumaticima.

Japanski proizvođač pohvalio se da je ovaj rezultat bolji za skoro 7 sekundi u poređenju sa prethodnom generacijom modela Civic Type R, koja je u jednom periodu tokom 2015. takođe držala rekord Nirburgringa u klasi produkcijskih automobila sa prednjim pogonom.
Novi Civic Type R za pogon koristi 2.0 VTEC turbo benzinski motor koji isporučuje 320 ks i razvija 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Za prenos snage koristi se šestobrzinski manuelni menjač.

Automobil kojim je oboren rekord imao je sve tehničke karakteristike serijskog vozila. U Hondi kažu da je iz bezbednosnih razloga dodat rol-bar kavez, ali da on nije uticao na dodatno učvršćivanje konstrukcije. Višak mase zbog rol-bar kaveza kompenzovan je uklanjanjem multimedijalnog sistema i zadnjih sedišta.
Na vozilu su bile montirane gume sa karakteristikama koje odgovaraju trkačkoj stazi, ali čija je upotreba dozvoljena na javnim putevima, objašnjavaju u japanskom proizvođaču.

Proizvodnja novog Civica Type R za evropske kupce počinje tokom leta 2017. u Hondinoj fabrici u Velikoj Britaniji.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: