Kembridžov rečnik promenio definicije reči "muškarac" i "žena", konzervativci pali u vatru

Kembridžov rečnik promenio je definicije reči "muškarac" i "žena" kako bi ove termine učinio inkluzivnijim za osobe koji se ne identifikuju kao svoj biološki pol, i zbog toga se našao na meti napada konzervativne struje.

Život

Izvor: S.D.

Sreda, 14.12.2022.

11:50

Kembridžov rečnik promenio definicije reči
Foto: Jacob Lund/shutterstock

Ovaj rečnik sada dopunjuje definicije za muškarca i ženu, te ženu definiše kao "odraslu osobu koja živi kao žena i identifikuje se kao žena iako je prilikom njenog rođenja možda rečeno da je drugog pola", a muškarac je "odrasla osoba koja živi kao muškarac i identifikuje se kao muškarac iako je na njegovom rođenju možda rečeno da je drugog pola". Primarne definicije "muškarac je odrasla osoba muškog pola" i "žena je odrasla osoba ženskog pola" ostaju nepromenjene.

Ove promene su izazvale bes kod onih koji se ne slažu sa proširenjem termina van okvira biologije, te kako se redefinisanjem društveno prihvatljivih kategorija pola i roda čini veća šteta nego korist.

Ono što je kritičarima zapalo za oko je što se u definiciji žene koriste zamenice oni (they/them) umesto ona (she/her), aludirajući na to da se u definiciju uvodi nebinarna odrednica roda. Iako ne znamo nameru urednika rečnika, ne smemo zaboraviti da se they/them zamenica koja označava jednu osobu koristila u engleskom jeziku daleko pre nego što su počele da ih koriste nebinarne osobe, tako da je teško uvažiti (ali i osporiti) tvrdnju pojedinih kritičara.

Kritičari su rekli da je ovo novi "rat na žene", kao i da knjiga "1984. nije bila priručnik".

Gej žurka u Beloj kući

Vesti oko ažurirane definicije rečnika dolaze tokom prekretnice u višedecenijskoj borbi za jednakost braka u Sjedinjenim Državama. Predsednik Bajden je u utorak potpisao Zakon o poštovanju braka, kojim se daje federalna zaštita istopolnim i međurasnim parovima.

Dok Zakon o poštovanju braka neće primorati države da izdaju dozvole za brak istopolnim parovima, zakon će zahtevati da se ljudi smatraju venčanima u bilo kojoj državi sve dok je brak važeći u državi u kojoj je sklopljen. Zakonom će se takođe ukinuti Zakon o odbrani braka iz 1996. godine, koji je definisao brak kao zajednicu jednog muškarca i jedne žene i dozvolio državama da odbiju da priznaju istopolne brakove sklopljene u drugim državama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: