Dani na Zemlji (polako) postaju sve duži

Naši dani postaju nešto duži zbog usporavanja Zemljinog kretanja oko Sunca.

Život

Izvor: Independent

Četvrtak, 08.12.2016.

10:13

Dani na Zemlji (polako) postaju sve duži
Foto: Thinkstock

Prosečan dan produžavao se za oko 1,8 milisekundi svakog veka tokom poslednjih 27.000 godina, pokazalo je novo istraživanje.

Zbog te postepene promene, dan će postati duži za samo jedan minut tek za 6,7 miliona godina.

Studija, koju je sprovodio penzionisani astronom Kraljevske opservatorije u Griniču Lesli Morison, pokazala je da se dani nešto sporije produžavaju nego što se ranije mislilo,

“Ove procene su aproksimativne, jer geološke sile koje upravljaju Zemljinom rotacijom neće obavezno biti konstantne tokom tako dugog perioda. Ledena doba i slične pojave mogu poremetiti procene”, kaže dr Morison.

Ranije su naučnici procenjivali da se dan produžava za 2,3 milisekunde u svakom veku, na osnovu uticaja Meseca na Zemljinu orbitu, ali je nova studija pokazala da je reč o 1,8 milisekundi.

Faktori koji utiču na kretanje Zemlje su Mesec, promene u obliku planete, zbog sve manjih polarnih kapa, elektromagnetne interakcije između mantije i jezgra i promene u nivou mora.

Usporavanje orbite je razlog zbog kog visokoprecizni časovnici moraju da se podešavaju na svakih nekoliko godina, kako bi bili sinhronizovani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: