Rosovo more postaje prvo morsko zaštićeno područje na svetu

Delegati 24 zemlje i Evropske unije dogovorile su se da Rosovo more na Antarktiku postane prvo morsko zaštićeno područe na svetu.

Život

Izvor: B92

Petak, 28.10.2016.

11:59

Rosovo more postaje prvo morsko zaštićeno područje na svetu
Foto: Thinkstock

Tako će 1,55 miliona kvadratnih kilometara Južnog okeana biti zaštićeno od komercijalnog ribolova na period od 35 godina, navodi BBC.

To je dom za 38 odsto adelijskih pingvina na svetu, 30 posto ukupnog broja antraktičkih burnica i oko šest odsto svetske populacije antarktičkih malih kitova. Potpuna zabrana ribolova odnosi se na prostor od 1,1 milion kvadratnih kilometara.

Rosovo more se smatra jednim od ekološki najvažnijih okeana, napominje Rojters. Borci za zaštitu prirode pozdravili su ovaj dogovor i istakli da je reč o "najiskonskijem morskom ekosistemu na Zemlji".

Nadaju se da će to biti prva od mnogo sličnih zona u međunarodnim vodama.

Na sastanku u australijskom gradu Hobartu, Komisija za očuvanje antarktičkih morskih živih resursa (ČAMLR) se jednoglasno složila da Rosovo more označi kao zaštićeno područje, nakon višegodišnjih pregovora, objavio je ministar spoljnih poslova Novog Zelanda Mari Mekali. Rosovo more čini svega dva odsto Južnog okeana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: