Lov na naciste: Tajna porodična istorija Bera Grilsa

TV avanturista Ber Grils možda ima značajnu vojničku pozadinu, ali nije ni sanjao da je njegov deda bio ratni heroj sve dok jednom prilikom nije naišao na stara porodična dokumenta.

Život

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2015.

11:20

Default images
Foto: Getty

Ted Grils, brigadir u Drugom svetskom ratu, bio je zapovednik najtajnije vojne jedinice Vinstona Čerčila, zvane “T-Force”, koja je poslednjih dana rata imala zadatak da traga za nacističkim naučnicima, umešanim u razvoj oružja i tehnologije, izveštava “Telegraph”.

“Trebalo je da sakriju naučnike na Zapadu kako njihovo znanje ne bi palo u ruke novog neprijatelja: Sovjetske pretnje”, kaže Grils.

Grils je dokumenta otkrio u tavanu porodične kuće dok je pomagao majci sa selidbom, ali na njih nije obraćao mnogo pažnje sve dok ih tokom istraživanja za svoju knjigu “Ghost Flight”, nije odneo u Imperijalni ratni muzej u Londonu. Tek tada shvatio je u potpunosti njihov značaj.

“Uloga jedinice ‘T-Force’ bila je moralno sumnjiv hod po tankoj liniji jer je za opšte dobro trebalo zaštiti one koje nije trebalo štititi”, objasnio je Grils.

On je dodao da je Ted Grils bio izvaredna, ali uvek vrlo tiha osoba, i veruje da je njegova uloga u jedinici očigledno bila nešto sa čime je dugo živeo.

Upravo ova priča je izvor mračnog tona koji prožima celu knjigu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: