Stiven Hoking: Roboti će za 100 godina preuzeti vlast nad ljudima

Musk i Gejts već duže vreme upozoravaju na razvoj veštačke inteligencije, a Hoking je objasnio da bi ona mogla biti najgora stvar koja je zadesila ljude.

Život

Izvor: B92

Petak, 15.05.2015.

17:05

Default images
tiven Hoking u svojoj kancelariji na Univerzitetu Kebmridž

Veštačka inteligencija nam je za petama. Nije to samo zaplet novog filmskog hita, nego i ozbiljna pretnja opstanku ljudske rase. Barem, sudeći prema Elonu Musku, Stivenu Hokingu i Bilu Gejtsu, koji su početkom godine izneli niz upozorenja prema razvoju veštačke inteligencije.

Stiven Hoking nije stao na tome, nego sve češće upozorava da imamo velikih razloga za brigue. Ove nedelje je poznati fizičar učestvovao na konferenciji Cajtgajst u Londonu, a u svom je govoru ponovno skrenuo pažnju na veštačku inteligenciju.

"Kompjuteri će postati moćniji od ljudi u sledećih 100 godina zahvaljujući veštačkoj inteligenciji. Moramo se dosta potruditi da jednom kada se to dogodi kompjuteri imaju ciljeve koji su ujednačeni s ciljevima čovečanstva. Naša budućnost će predstavljati trku između rastuće snage tehnologije i mudrosti kojom ćemo je koristiti," upozorio je Hoking.

Već ranije je slavni Britanac upozoravao da bi veštačka inteligencija mogla postati najgora stvar koja je zadesila čovečanstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: